Szparagi – samo zdrowie

W naszej szerokości geograficznej nie jesteśmy przyzwyczajeni jeść dużo warzyw i owoców. Jednak częściej sięgamy po te drugie, deprymując jarzyny. A to z powodu ceny, a to przez ich specyficzny smak, czy zapach… Czasem też ich zwyczajnie nie znamy i nie chcemy z nimi eksperymentować. Takim przykładowym warzywem są szparagi – prawdziwa skarbnica witamin!
/ 05.06.2013 07:48

W naszej szerokości geograficznej nie jesteśmy przyzwyczajeni jeść dużo warzyw i owoców. Jednak częściej sięgamy po te drugie, deprymując jarzyny. A to z powodu ceny, a to przez ich specyficzny smak, czy zapach… Czasem też ich zwyczajnie nie znamy i nie chcemy z nimi eksperymentować. Takim przykładowym warzywem są szparagi – prawdziwa skarbnica witamin!

Szparagi – samo zdrowie

Fot. Depositphotos

Szparagi to jedne ze zdrowszych i niskokalorycznych warzyw (w 100g znajduje się 18-20 kcal). Najpopularniejsze są szparagi zielone i białe, które nieco różnią się od siebie smakiem. Zjadamy pędy tych roślin, które wyrastają ponad ziemię. Co ciekawe, gdy zasadzimy szparagi – pierwsze plony będziemy zbierać za dwa lata, jednak przez okres nawet kilkunastu lat!

Co kryją w sobie szparagi?
Szparagi to dobre źródło witamin z grupy B (w tym także kwas foliowy; wpływających ochronnie na układ nerwowy i krwionośny), witaminy C (stymulującej odporność) oraz K (warunkującej prawidłowe krzepniecie krwi i gojenie się ran). Ponadto zawierają bardzo dużo cennych soli mineralnych, jak żelazo (zapobiegające m.in. anemii), potas (poprawiający funkcjonowanie mięśni, serca i układu nerwowego) i fosforu (sterującego gospodarką wapniową organizmu). Ponadto w szparagach znajdziemy kwas asparginowy, który poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, w tym pamięci i koncentracji. Szparagi są także cenione jako rośliny oczyszczające organizm, bowiem działają moczopędnie i usprawniają pracę wątroby.

Jak to jeść?
Białe szparagi przed ugotowaniem należy obrać i odciąć od nich zdrewniałe części. Są one bardzo gorzkie i psują smak potraw. Jeśli chodzi o zielone – nie musimy ich obierać, gdyż nie mają w sobie goryczki. Ponadto po ich skórką znajduje się najwięcej substancji odżywczych, czyli witamin i minerałów oraz kwasów: szczawiowego, nikotynowego i pantotenowego.
Szparagi zwykle się gotuje w lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie możemy część z nich wyjąć z garnka i podać jako dodatek do drugiego dania, a drugą część zmiksować razem z wodą i doprawić (śmietanką kremówką, solą, pieprzem i koperkiem) – zyskując smaczną zupę. Szparagi można też dodać do nadzienia pizzy.

 

Zapraszamy do naszej kuchni: Przepisy kulinarne ze szparagami 

Redakcja poleca

REKLAMA