Już niejednokrotnie wypowiadałam się nad zaletami potraw z rusztu, a że sezon grillowy w pełni, więc należy go wykorzystać.
Tym razem zdrowe, śródziemnomorskie warzywa.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- mały bakłażan,
- czerwona cebula,
- 20 dag pieczarek,
- 2 papryki (czerwona i zielona),
-
koszyczek pomidorów koktajlowych.
Marynata: - 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- świeże zioła (bazylia, rozmaryn)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, pomidorki mogą być w całości, bądź przekrojone na pół.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Dodać do niej warzywa i marynować w lodówce przez około godzinę. Warzywa (oprócz pomidorów) włożyć na ruszt i grillować obracając około 15 minut. Następnie dodać pomidory i piec wszystkie warzywa jeszcze przez kilka minut.
Ta potrawa to samo zdrowie. Bakłażany zawierają silny przeciwutleniacz - kwas chlorogenowy - który zabija wirusy, zapobiega rozwojowi nowotworów i obniża poziom cholesterolu. To również doskonałe źródło błonnika, witaminy C, A i B2 oraz pierwiastków takich, jak: wapń, żelazo, fosfor i potas. Ponadto korzystnie wpływa na układ moczowy oraz poprawia przemianę materii.
Cebula ma silne właściwości bakteriobójcze. Pieczarki zawierają związki przeciwnowotworowe, natomiast oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów.