Słodkie też może być zdrowe

Słodycze czy ciasta są zawsze na liście produktów zabronionych, gdy chcesz prowadzić zdrowy styl życia. Dzieje się tak z uwagi na duże ilości tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych czy cukru. Niewiele osób jednak wie, że odpowiednia kompozycja składników może spowodować, że nawet ciasto staje się pożywnym elementem diety. Odpowiedni dobór zdrowych surowców wcale nie pogarsza smaku ciastom czy deserom. Więc nic bardziej mylnego, że zdrowe od razu musi kojarzy się z gorszym ich smakiem.

Ciasto

Fot. Fotolia

Stosowane często przepisy można zmodyfikować tak, aby stały się one zdrowsze. Wystarczy zamienić mąkę pszenną jasną na pełnoziarnistą, cukier biały na trzcinowy w mniejszej ilości lub na przykład  tłustą śmietanę  na odtłuszczoną. Dodanie orzechów czy pestek wzbogaca w cenne dla zdrowia składniki mineralne i witaminy. Już sam fakt przyrządzania ciasta w domu powoduje, że nie będzie ono zawierać sztucznych dodatków, które dodawane są do polepszenia smaku czy konsystencji. Tym samym staje się ono zdrowsze i bardziej wartościowe.

Ciasto orzechowe w zgodzie z założeniami diety strukturalnej

Ciasto orzechowe - 170 kcal/porcja

Przepis na 6 porcji:

  • 3 średnie jajka
  • 40g brązowego cukru (zmielonego na cukier puder)
  • 35g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½   łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g posiekanych orzechów laskowych (5 g do posypania)
  • masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Do białek dodajemy ubite żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o wymiarach 20cm na 14cm i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Zobacz także: Przepis na ciastka bez mąki, cukru i tłuszczu

Redakcja poleca

REKLAMA