Fot. Fotolia
Stosowane często przepisy można zmodyfikować tak, aby stały się one zdrowsze. Wystarczy zamienić mąkę pszenną jasną na pełnoziarnistą, cukier biały na trzcinowy w mniejszej ilości lub na przykład tłustą śmietanę na odtłuszczoną. Dodanie orzechów czy pestek wzbogaca w cenne dla zdrowia składniki mineralne i witaminy. Już sam fakt przyrządzania ciasta w domu powoduje, że nie będzie ono zawierać sztucznych dodatków, które dodawane są do polepszenia smaku czy konsystencji. Tym samym staje się ono zdrowsze i bardziej wartościowe.
Ciasto orzechowe w zgodzie z założeniami diety strukturalnej
Ciasto orzechowe - 170 kcal/porcja
Przepis na 6 porcji:
- 3 średnie jajka
- 40g brązowego cukru (zmielonego na cukier puder)
- 35g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g posiekanych orzechów laskowych (5 g do posypania)
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Do białek dodajemy ubite żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o wymiarach 20cm na 14cm i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Zobacz także: Przepis na ciastka bez mąki, cukru i tłuszczu