Niskokaloryczne przekąski - jak wybierać?
Wybieraj niskokaloryczne przekąski, bogate w błonnik, który reguluje trawienie, utrudnia przyswajanie tłuszczów oraz zapobiega zaparciom. Błonnik daje ponadto uczucie sytości, zapobiegając napadom wilczego głodu. Jeśli dbasz o linię, sięgaj częściej po chude przekąski bogate w sycące białko.Niskokaloryczne przekąski - zalety dobrego wyboru
Nasz organizm spala więcej kalorii, gdy trawi białko, niż wtedy, gdy przyswaja węglowodany czy tłuszcz. Warto pamiętać, że białko bierze udział w wytwarzaniu hormonów i enzymów regulujących przemianę materii, buduje też mięśnie. Im więcej masz mięśni, tym szybszy jest metabolizm i tym łatwiej możesz schudnąć. Jeśli stosujesz kurację odchudzającą, wybieraj także przekąski bogate w wapń.Jak twierdzą naukowcy, przyspiesza on spalanie tłuszczu. Miej też pod ręką produkty zawierające witaminy z grupy B. Ułatwiają one przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów, przyspieszając w ten sposób metabolizm. Ważne są także przekąski bogate w potas, który obniża ciśnienie i reguluje ilość wody w organizmie. Do każdego miniposiłku dodaj szklankę wody mineralnej, która ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i produktów przemiany materii, wspomagając odchudzanie.
Niskokaloryczne przekąski - lista zakupów
- seler naciowy lub marchewka
- kapusta pekińska
- sałata lodowa
- zielone ogórki
- chudy twaróg
- jogurt naturalny
- gotowana pierś kurczaka lub indyka
- pieczywo chrupkie lub pieczywo ryżowe
- sok pomidorowy
- grejpfrut lub sok grejpfrutowy