Chudnięcie z kawą
Zielona kawa staje się w Polsce coraz bardziej popularna, przede wszystkim ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze. Czym jest?
Są to po prostu niepalone ziarna kawy typu Robusta i w przeciwieństwie do kawy palonej posiadają dużo większe ilości nielotnych związków oraz kwas chlorogenowy, który w znaczący sposób wspomaga odchudzanie (redukcja masy ciała została naukowo udowodniona przy regularnym jej spożywaniu).
Oczywiście samą kawą trudno by było się odchudzać, należy stosować pewne działania wspomagające, jak na przykład redukcja spożywania produktów wysokotłuszczowych.
Zobacz też:
Inne zalety zielonej kawy
Twierdzi się też, że kwas chlorogenowy należy do antyutleniaczy, które neutralizują w organizmie szkodliwe wolne rodniki i metale ciężkie, a co za tym idzie, hamują powstawanie komórek rakotwórczych.
Inne ciekawe właściwości zdrowotne kawy zielonej to: działanie przeciwzapalne, żółciopędne, antywirusowe i antybakteryjne.
Przygotowanie: najlepiej jest rozgnieść ziarna kawy w zwykłym moździerzu lub młynku ręcznym, bowiem mieląc je w młynku elektrycznym narażamy go na uszkodzenie. Zalewamy wrzątkiem (pełną szklanką) 2-3 łyżeczki zmielonej kawy i zaparzamy przez 10 minut. Zaleca się wypijać jedną szklankę kawy dziennie, najlepiej godzinę przed lub godzinę po posiłku. Słodzimy tradycyjnie, cukrem lub cynamonem. Można dodać do smaku odrobinę soku z cytryny.
Zobacz też:
Źródło: wydawnictwo PRINTEX.