Do produktów o niskim indeksie glikemicznym zaliczmy m.in.:
- Bakłażan - 20
- Brzoskwinie, nektarynki - 35
- Cebula - 15
- Cukinia - 15
- Czarna porzeczka - 15
- Czekolada gorzka - 25
- Czereśnie – 20
- Czerwona porzeczka – 25
- Czosnek – 30
- Dżem niskosłodzony – 30
- Fasola - 35
- Fasolka szparagowa - 15
- Groszek zielony - 35
- Gruszka - 30
- Grzyby - 15
Zobacz także: Grzyby w kuchniach świata
- Jabłka świeże, duszone, suszone - 35
- Jagody – 25
- Jogurt odtłuszczony - 35
- Kiełki - 15
- Kiszona kapusta - 15
- Makaron chiński – 30
- Mleko sojowe - 30
- Morele świeże – 30
- Musztarda - 35
- Ogórek - 15
- Oliwki - 15
- Orzechy i migdały - 15
- Owoce cytrusowe - 30
- Papryka - 15
- Pestki dyni – 25
- Pestki słonecznika – 35
- Pieczywo chrupkie – 35
- Pomidory – 30
- Pomidory suszone - 35
- Por - 15
- Ryż dziki - 35
Zobacz także: Ryż w kuchni chińskiej
- Seler - 15
- Soja - 15
- Sok cytrynowy (bez cukru) - 20
- Suszone przyprawy - 5
- Szparagi - 15
- Śliwki - 35
- Tofu – 15
- Twaróg odtłuszczony - 30
- Warzywa o zielonych liściach - 15
- Wiśnie - 25
Pamiętaj, że jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym, nie będziesz sięgać po jedzenie zbyt często, bo na długo zaspokajają głód.
Dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym z naszego forum medycznego.