Jak się pozbyć zbędnych kalorii z jadłospisu?

Przedstawiam kilka prostych trików kuchennych, które pomogą pozbyć się z naszego jadłospisu sporej ilości zbędnych kalorii. Zbędne kalorie nie będą Ci już przeszkadzać w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
/ 10.12.2010 11:52

Makaron też może być zdrowy.

Tradycyjną panierkę z jajka i z bułki zastąp orzechami

Mięso lub ryba zanurzone w mleku, a potem obtoczone w drobno posiekanych orzechach włoskich czy pistacjowych, to sprytny sposób na pozbycie się pustych kalorii z tartej przesiąkniętej tłuszczem ze smażenia bułki. Orzechy nie chłoną oleju a dodatkowo są źródłem witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienny wpływ na nasze serce.

Zupy zabielaj jogurtem

To pierwsze danie jest naprawdę mało kaloryczne, a bardzo pożywne i rozgrzewające, nie warto psuć go sutym kleksem śmietany, która dostarczy sporej dawki kalorii. Aby zachować konsystencję kremu i zabieloną barwę warto wykorzystywać w tym celu jogurty naturalne. Dodatkowo zupa sporządzona na czystym warzywnym wywarze bez wkładki mięsnej, ma znacznie mniej tłuszczu, a odpowiednio skomponowany przepis może być równie smaczny.

Zobacz także: Jak gotować mniej kaloryczne posiłki?

Zrezygnuj ze smarowania kromek chleba masłem

Nawet najzdrowszy chleb staje się wtedy niewinną bomba kaloryczną. Średnio na posmarowanie jednej kromki zużywamy łyżeczkę masła, czyli ok. 5 gram, co daje jakieś 40 kcal. Podsumowując nasze dzienne menu, może uzbierać ich się całkiem sporo.

Zrezygnuj ze słodzenia herbaty i kawy, bo każda łyżeczka to dodatkowe 20 kcal

Szczególnie zimą kiedy sięgamy po te ciepłe napoje, dzienna ilość kalorii pochodząca z cukru może okazać się całkiem spora. Zamiast niego można użyć miodu, który w prawdzie ma sporo kalorii, ale w przeciwieństwie do białego proszku ma też mnóstwo bakteriobójczych substancji, które wzmocnią naszą odporność.

Należy uważać jednak, by dodawać miód dopiero do przestudzonego picia, bo pod wpływem wysokich temperatur te cenne substancje tracą swoje właściwości.

Zobacz także: Czym zastąpić tłuszcz w posiłku?

Makaron nie jest produktem wysokokalorycznym, nie trzeba się go obawiać

Ważne, aby sosy dodawane do niego były zdrowe i beztłuszczowe. Aby makaron sycił nas na dłużej warto gotować go al dente, czyli na pół twardo. Wystarczy skrócić podany na opakowaniu czas gotowania o 2-3 min.

Redakcja poleca

REKLAMA