Jak przygotować dietetyczny fast food?

Fast food w tłumaczeniu oznacza szybkie jedzenie. Kojarzy się nam głownie z tłustym i niezdrowym posiłkiem, za to jakże smacznym. Istnieje możliwość zastąpienia go wieloma innymi potrawami, które możemy przygotować w równie ekspresowym tempie. Są tak samo pyszne i duże jak fast food, ale mniej kaloryczne.
/ 25.11.2010 11:52

Dietetyczny fast food.

Pita z kurczakiem

(przepis na 4 porcje, czas przyrządzania 35 minut)

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • sos sojowy,
  • ocet balsamiczny,
  • 3,5 szklanki pokrojonej sałaty lodowej,
  • 0,5 szklanki piórek czerwonej kapusty,
  • 2 plastry czerwonej cebuli,
  • 4 cienkie placki pita,
  • pieprz.

Pierś z kurczaka nasmaruj mieszanką sosu sporządzonego z 2 łyżeczek oliwy, sosu sojowego oraz szczypty pieprzu i odstaw. Sałatę lodową, czerwoną kapustę i czerwoną cebulę wymieszaj z 1,5 łyżki oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny z łyżką sosu sojowego i 0,5 łyżki octu balsamicznego. Kurczaka upiecz na patelni. Placki pita zwilż wodą i podgrzej na patelni bądź grillu. Pokrój kurczaka w kostkę i wrzuć do sałatki. Przyrządzoną sałatkę z kurczakiem włóż do uprzednio podgrzanej pity i zawiń w rulonik.

Porcja: 375 kcal / 24g białka/ 14g tłuszczu/42g węglowodanów/4g błonnika

Zobacz także: Ile kalorii ma jedzenie typu fast food?

Pizza z pieczarkami, rukolą i papryką

(przepis na 2 porcje, czas przyrządzania 25 minut)

Składniki:

  • 1 pomidor,
  • 6 pieczarek,
  • 3 szklanki rukoli,
  • pół marynowanej papryki,
  • 2 małe serki mozarella (kulki),
  • 2 małe chlebki pita,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • 2 łyżki startego sera najlepiej parmezanu,
  • ostra musztarda.

Pomidora, paprykę i pieczarki pokrój w plasterki, a mozarellę posiekaj w kostkę. Chlebek pita posmaruj mieszanką przygotowaną z 1 łyżeczki oliwy z oliwek ze zgniecionym ząbkiem czosnku. Przykryj go plasterkami pieczarek i posyp startą mozarellą. Zapiekaj pizzę przez ok. 10 minut, aż ser się przyrumieni. W tym samym czasie paprykę wymieszaj z 3 szklankami rukoli. Gdy wyjmiesz chlebek z piekarnika, posyp go mieszanką sałaty i startym parmezanem. Na koniec polej sosem przygotowanym z 1,5 łyżki octu balsamicznego i 0,5 łyżeczki bardzo ostrej musztardy.

Porcja: 390kcal / 26g białka / 13g tłuszczu / 52g węglowodanów / 10g błonnika

Zobacz także: Walka na kalorie - fast food

Hamburgery (przepis na 4 porcje, czas przyrządzania 30 minut)

Składniki:

0,5 kg piersi kurczaka,
¼ szklanki liści kolendry lub natki,
ząbki czosnku,
sos sojowy,
kminek, sól pieprz,
4 małe razowe bułki,
oliwa z oliwek,
czerwona cebula,
keczup.

Posiekaj lub zmiel pierś z kurczaka. Wymieszaj mięso z posiekanymi liśćmi natki lub kolendry, dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku, łyżką sosu sojowego i zmielonego kminu, dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Z farszu uformuj cztery kotlety i podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odsącz kotlety z tłuszczu, kładąc je na pergaminie. Bułki przekrój na pół i ułóż w nich kotlety, polej keczupem. Całość udekoruj piórkami czerwonej cebuli i listkami natki lub kolendry.

Porcja: 315kcal/ 33g białka/ 7g tłuszczu/35g węglowodanów/5g błonnika

Tagi: figura, dieta, menu

Redakcja poleca

REKLAMA