Grillowane piersi z kurczaka - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Chociaż sezon wielkiego grillowania już niestety za nami, to wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować z tej formy przyrządzania potraw. Być może posiadacie piekarnik z funkcja grillowania, albo grill elektryczny? Nie? Wystarczy, że zaopatrzycie się w odpowiednią patelnię i grillować możecie przez cały rok.

Chociaż sezon wielkiego grillowania już niestety za nami, to wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować z tej formy przyrządzania potraw. Być może posiadacie piekarnik z funkcja grillowania, albo grill elektryczny? Nie? Wystarczy, że zaopatrzycie się w odpowiednią patelnię i grillować możecie przez cały rok.

O wyższości mięsa grillowanego nad mięsem smażonym nie muszę chyba nikogo przekonywać. Zwłaszcza tych, którzy cenią zdrowe i dietetyczne potrawy. Piersi z kurczaka są idealne na grilla. Są bardzo delikatne i przyrządza się je dość szybko. Należy je jedynie odpowiednio zamarynować, aby były soczyste.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • zioła różne (według uznania, może to być oregano, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie),
  • sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:

W misce mieszamy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła i cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki.

Do marynaty wkładamy mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i obtaczamy je dokładnie.

Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Piersi wykładamy na gorący ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony.

Piersi można podawać z ulubionymi warzywami i sosem, np. tzatziki.

Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
Gość We-Dwoje.pl/4 lata temu
Ja cytrynę wyciskam zamiast ją kroić i też jest super! Ostatnio zapomniałam posolić kurczaczka, ale było tyle innych przypraw, że nawet nie czuć było że nie słony :)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
Mniam!