Francuska "jajecznica" bez jaj
Składniki
- 400-500 g twardego lub bardzo twardego, pokruszonego tofu
- 100 g pokruszonego, wegańskiego sera typu cheddar,
- 100 g innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego
- 3 posiekane pędy zielonej cebulki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka sosu tamari lub innego sosu sojowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
- ½ łyżki rafinowanego oleju kokosowego
- 1 szklanka pokrojonych w plastry grzybów
- 2 szklanki świeżych liści szpinaku
Zobacz także: Śniadanie - dlaczego warto je jeść?
Przygotowanie
W dużej misce połącz ser tofu, ser, cebulę, czosnek, płatki drożdżowe, sos tamari lub inny sos sojowy, kurkumę, sól i pieprz. Odstaw mieszankę na bok. Dużą patelnię teflonową postaw na średnim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Na tłuszcz wrzuć grzyby i smaż je, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie, przez ok 1½ minuty. Dorzuć szpinak, jeśli to konieczne, to po garści na raz i smaż, aż liście zmiękną, przez ok. 1 minutę. Dodaj tofu z dodatkami i smaż całość, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty lub tak długo, aż "jajecznica" wyparuje cały płyn i będzie gorąca. Podawaj natychmiast.
Zobacz także: Cappuccino do śniadania
Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.