Dieta zgodna z grupą krwi. Część I - grupa 0

Jakiś czas temu amerykański naukowiec dr Peter D’Adamo wysnuł teorię, jakoby nasza wewnętrzna harmonia i ład fizjologiczny wynikały z diety. I to nie byle jakiej, ale zgodnej z grupą krwi… Nie znalazła jednak ona klinicznego uzasadnienia i w wielu środowiskach uznawana jest za coś absurdalnego.

Jakiś czas temu amerykański naukowiec dr Peter D’Adamo wysnuł teorię, jakoby nasza wewnętrzna harmonia i ład fizjologiczny wynikały z diety. I to nie byle jakiej, ale zgodnej z grupą krwi… Nie znalazła jednak ona klinicznego uzasadnienia i w wielu środowiskach uznawana jest za coś absurdalnego.

Sprawdź też: odchudzająca dieta oxy

Jeśli chodzi o grupę krwi 0, to antropologia uznaje, iż jest to grupa krwi człowieka pierwotnego. Jak wiemy z prehistorii człowiek pierwotny to przede wszystkim myśliwy i rybak. Żywił się wyłącznie tym co zdobył. Był raczej ruchliwy, ponieważ walczył o przetrwanie i polował by przeżyć. Z czasem, człowiek poznał też rośliny, spożywając ich liście korzenie i wreszcie owoce.

Dr D’Adamo uznał, że najlepszym sposobem na zdrowie jest wzorowanie się na przodkach, wiec zachęcał właśnie do takiego zmodyfikowania swojego modelu żywienia. Uznał, że osoby z grupą krwi 0 najlepiej trawią składniki pokarmowe zawarte w mięsie, dlatego też nie zaleca się im wegetarianizmu.

Jego kolejna teoria głosi, że u osób z grupą krwi 0 częściej dochodzi do pojawienia się pewnych zaburzeń zdrowia – zapewne wynikłych z błędów dietetycznych. Ponoć częściej u nich występują nadwaga, zaparcia, zgaga, obrzęki, uczulenia, astma, choroba wrzodowa, problemy z krzepnięciem, zapalenie stawów i dna moczanowa (może jako wynik spożywania nadmiernej ilości mięsa?) oraz infekcje wirusowe.
Aby im zapobiec dr D’Adamo zaleca jeść tylko produkty właściwe danej grupie krwi lub neutralne. Czy słusznie?
– Poczekajmy na dalsze badania i analizy. Może ktoś wreszcie przedstawi konkretne i oficjalne stanowisko.

W ramach ciekawostki, warto jeszcze wiedzieć, że żywienie zgodne z grupą krwi dzieli wszelkie produkty na trzy zasadnicze grupy:

  • korzystne,
  • neutralne,
  • niekorzystne.

Co jest korzystne?
Przede wszystkim mięso, a zwłaszcza: cielęcina, wołowina, jagnięcina, baranina i dziczyzna. Z ryb zaleca się pstrągi, okonie, jesiotry, dorsze, halibuty, łososie, makrele, solę, śledzie, szczupaki i tuńczyki. Nabiał ogólnie nie jest korzystny dla tych osób, ale można spożywać naturalne sery białe – kozi, mozarella, feta, masła, mleko sojowe i inne jego produkty. Produkty mączne też nie należą do polecanych, ale można się pokusić o: tzw. chleb esseński (bez drożdży i konserwantów, zawiera pełne ziarno) i Ezechiela (biblijny). Przyprawami wspomagającymi są: pieprz Cayenne, pietruszka, curry. Zalecanymi tłuszczami roślinnymi są: oliwa z oliwek, a także oleje pochodzące z siemienia lnianego, nasion dyni i orzechów włoskich.
Do warzyw wskazanych posiadaczom grupy krwi 0, zaliczamy: paprykę, buraki, pasternak, dynię, jarmuż, kapustę bezgłową, karczochy, pietruszkę, rzepę, szpinak, bataty, cykorię, chrzan, rzymską sałatę, wodorosty, czosnek, paprykę i kalarepę. Owoce korzystnie wpływające na zdrowie opisywanej grupy to przede wszystkim śliwy i figi. Napojami polecanymi są soki i kompoty z suszonych śliw, ananasa, wiśni oraz napary z mięty, lipy, morwy, dzikiej róży, a także zwykła woda mineralna.

Czego nie wolno?
Mięsami niezalecanymi są: wieprzowina, bekony, boczki, podgardla oraz gęsina. Ryby, z których trzeba zrezygnować to: łososie wędzone, marynowane śledzie, barakuda. Nie wolno też spożywać kawioru ani ośmiornic. Zakazany nabiał obejmuje mleko, kefiry, jogurty, serwatkę, maślankę, sery żółte i pozostałe, bitą śmietanę, śmietanę kwaśną oraz lody. Trzeba też zrezygnować z produktów zbożowych, jak chleby białe, pełnoziarniste, bułki pszenne, pumpernikiel, grzanki, produkty z mąki durum, otręby. Zabrania się przypraw takich jak pieprz czarny, wanilia, cynamon oraz sosów – ketchup i majonez. Nie zaleca się też olejów: bawełnianego i kukurydzianego oraz orzechów: kokosowych, brazylijskich, ziemnych. Z warzyw wyklucza się: kapustę białą, czerwoną i pozostałe, bakłażany, brukselkę, kalafior, oliwki, pieczarki, shitake, zwykłe ziemniaki i kukurydzę. Owoce, których nie wolno przyjmować: truskawki, rabarbar, pomarańcze, melony, jeżyny, mandarynki. Napojami zakazanymi są soki z pomarańczy, jabłek, herbata z dziurawca, goryczki, liścia truskawki, podbiału, rabarbaru, łopianu, czarna herbata, kawa, cola oraz napoje gazowane.

Co jest neutralne?
Produktami neutralnymi, są wszystkie te, których nie ma w wyżej wymienionym spisie, a więc np. sól, kurczak, przyprawy ziołowe, jabłka, gruszki, grapefruity, banany, warzywa strączkowe itd. I to założenie odnosi się do pozostałych grup krwi, w oparciu o analizę korzystnych i niekorzystnych produktów.

Hit! Trening drabina na spalanie tłuszczu krok po kroku
SKOMENTUJ (25)
KOMENTARZE (25)
Gość We-Dwoje.pl/10 miesięcy temu
Miałem zapalenie stawów.
Gość We-Dwoje.pl/2 lata temu
to jest chore!by co wymyslaja ,a w koncu trzeba prawie wszystko wykluczyc z jadłopisu
Gość We-Dwoje.pl/rok temu
Bzdura !!! Musiałabym odstawić wszystko, co lubię i czego jedzenie sprawia mi przyjemność, a jeść to, czego mój organizm nie toleruje i na widok czego mnie odrzuca. Jak mogłabym zrezygnować z mleka, wędzonego łososia, kukurydzy, żółtego sera i majonezu, chleba pszennego, czy bitej śmietany !!! A mięso, im go mniej widzę, tym lepiej. Nie wyobrażam sobie takiego jadłospisu, jaki mi tu zalecają. I pomimo, że według tej teorii, jem to czego nie powinnam, a tym samym powinnam źle się czuć, czuje się świetnie, jestem szczupła, zdrowa i nie mam żadnych dolegliwości żołądkowych, fizjologicznych ani żadnych innych - a mam 40 lat. i ciągle słyszę, nawet od lekarzy, że świetnie wyglądam. Nie zamierzam stosować się do takiej diety, a jeść to, co mój organizm mówi mi, że lubi i potrzebuje.
POKAŻ KOMENTARZE (25)