Dieta Strażników - część 2

Ciąg dalszy niskotuszczowej diety, która pozwoli Ci bezpiecznie schudnąć około 1 kilograma tygodniowo.
/ 09.05.2008 11:39

Weight Watchers - Strażnicy Wagi - znana na świecie organizacja zajmująca się propagowaniem zdrowego sposobu odżywiania i odchudzania przygotowała specjalny program tzw. Plan Punktów, który ma na celu zmniejszenie masy ciała przez zmianę sposobu odżywiania (bez stosowania jakichkolwiek tabletek, głodowania, bez forsownych ćwiczeń). Podstawę programu stanowi niskotłuszczowa dieta, która pozwala bezpiecznie schudnąć około 1 kilograma tygodniowo. W poprzednim
artykule "Dieta Strażników - część 1" podaliśmy pierwszą część przykładowego menu na sześć dni. Oto kolejne trzy dni.

Czwartek 20 punktów

Śniadanie: Kolorowy chlebek
4 punkty: 1 kromka razowego chleba, 1 łyżka stołowa białego sera z ziołami (30% tłuszczu), 1 pomidor, 1 gotowane jajko, pół dymki w talarkach, sól, pieprz.
Chleb posmarować serem, obłożyć pokrojonym w plasterki pomidorem i jajkiem. Posypać cebulą i przyprawami.

Przekąska: Bagietka z ratatouille
6 punktów: 2 pomidory, po małym kawałku bakłażana, cukini i papryki, 1 łyżeczka oleju roślinnego, sól, pieprz, oregano, bazylia, 2 łyżki stołowe parmezanu, 1 bagietka.
Pokrojone w kostkę warzywa podsmażyć w gorącym oleju, doprawić, posypać serem. Ciepłą lub wystudzoną masą posmarować bagietkę.

Danie główne: Faszerowana cukinia
9 punktów: 1 duża cukinia, sól, pieprz, 120 g piersi z indyka. 1 posiekana cebula, 1 jajko, curry, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 45 g sera żółtego (30 % tłuszczu), 2 pomidory, 2 łyżki stołowe ugotowanego ryżu.
Cukinię przepołowić, usunąć pestki, doprawić. Mięso zmielić, dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i curry. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć do niego napełnione mięsnym farszem połówki cukini, obłożyć plasterkami sera. Dołożyć plasterki pomidora. Potrawę zapiec w temp. 200 stopni. Podawać z ryżem.

Deser: Sałatka owocowa
1 punkt: 1 owoc kiwi, 100 g malin, ćwierć melona, pół małego banana, 1łyżeczka soku z cytryny, 60 g niskotłuszczowego jogurtu, aromat waniliowy, słodzik.
Owoce pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z aromatem waniliowym, doprawić słodzikiem, polać nim owoce.

Napój energetyzujący
0 punktów: 300 ml soku warzywnego, pieprz, sól, posiekane zioła (np. rzeżucha, szczypiorek, pietruszka).
Sok doprawić ziołami i przyprawami.


Piątek 20 punktów

Śniadanie: Bułka z serem i borówkami
4,5 punktu: 1 bułka, 1 łyżka stołowa borówek, 40 g sera camembert (30% tłuszczu), pół świeżego ananasa.
Połówki bułki posmarować borówkami, ułożyć ser. Podawać z ananasem.

Przekąska: Kanapka z pomidorem i tuńczykiem
4 punkty: 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 liść sałaty, 1 pomidor w plasterkach, 2 łyżki stołowe tuńczyka w sosie własnym, 6 konserwowych kaparów, sól, pieprz, 1 papryka.
Pieczywo podpiec w tosterze, posmarować przepołowionym czosnkiem. Tost obłożyć sałatą, pomidorem i tuńczykiem, posypać kaparami, solą i pieprzem, przykryć drugim tostem. Podawać z papryką pokrojoną w paski.

Danie główne: Łosoś w sosie z bazylii
7 punktów: 125 g filetu z łososia, sok z cytryny, sól, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 300 g ziemniaków, 250 ml wywaru z warzyw, 10 g bazylii, 1 łyżka stołowa śmietany, 2 łyżki stołowe białego wina, 1 łyżka stołowa siekanej pietruszki, 250 g ugotowanej brukselki.
Łososia mocno pokropić sokiem z cytryny, posolić, usmażyć w oleju. Ziemniaki ugotować. 100 g ziemniaków zmiksować z gorącym wywarem, dodać bazylię i śmietanę, doprawić winem. Odłożyć resztę ziemniaków, posypać pietruszką. Podawać z brukselką.

Deser: Czas truskawki
4,5 punktu: 1 kawałek ciasta z truskawkami (na kruchym cieście możesz użyć mrożonych owoców).

Talerz przekąsek
0 punktów: warzywa w słupkach (np. marchew, ogórki, kalarepa)

Kilogramy w dół: Uprawianie sportu wspomaga odchudzanie. Pamiętaj, że za 15 minut pływania lub chodzenia dostajesz 2 bonusowe punkty.


Sobota 20 punktów

Śniadanie: Kanapka z drobiem i nektarynkami
6 punktów: 1 kromka chleba razowego, 2 łyżeczki margaryny niskotłuszczowej, 1 plaster wędliny z drobiu, 1 nektarynka, 250 g niskokalorycznego jogurtu owocowego.
Chleb posmarować margaryną, obłożyć drobiem i plasterkami nektarynki. Podawać z jogurtem.

Przekąska: Minestrone
3 punkty: 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, 1 cukinia, 250 ml wywaru z warzyw.
(1 łyżeczka proszku instant), 2 łyżki stołowe białej fasoli (z puszki), sól, pieprz, świeża bazylia, 125 g kefiru (1,5 % tłuszczu), 1 świeży ananas.
Ugotować pokrojone w drobną kostkę warzywa, dodać fasolę. Podawać z kefirem z kawałkami ananasa.

Danie główne: Potrawka z wieprzowiny ze szparagami
6 punktów: kotlet wieprzowy - 150 g, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, 4 dymki, 3 pomidory, tymianek, sól, pieprz, 125 ml sosu z pieczeni (szklanka), 250 g szparagów, ziemniaki (ilość dowolna).
Mięso pokroić w paski, podsmażyć na oleju, odstawić w ciepłe miejsce. Czosnek i dymkę pokroić w talarki, poddusić dodać ćwiartki pomidora, doprawić, dodać do mięsa. Podawać z ziemniakami i szparagami.

Deser: Przerwa w lodziarni
3 punkty: 2 kulki lodów owocowych

Włoska rozkosz
2 punkty: 2 małe kieliszki czerwonego wina

Kilogramy w dół: Każdy kilogram mniej to nagroda dla Twojego ciała. Pamiętaj, nawet najmniejszy postęp to duży sukces.

Redakcja poleca

REKLAMA