POLECAMY

Dieta na zdrowe zęby - 5 produktów!

Zobacz, jakie produkty powinnaś włączyć do diety dla zdrowych i pięknych zębów!

Jeśli chcesz mieć zdrowe zęby i dziąsła, musisz włączyć je do diety! Oto 5 produktów, które uchronią je przed wszelkimi chorobami.

dieta na zdrowe zęby - 5 najlepszych produktów

fot. Fotolia

1. Czerwone wino: zmniejsza ryzyko próchnicy

Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry dowodzą, że ekstrakt z pestek winogron niezwykle korzystnie działa na zęby. Według naukowców polifenole zawarte w winogronach hamują rozwijanie się bakterii, które tworzą płytkę nazębną i prowadzą do powstania próchnicy. 

2. Gorzka czekolada: na wzmocnienie szkliwa

Słodycze to wróg numer jeden naszych zębów. Ale nie ciemna czekolada! W przeciwieństwie do innych smakołyków zmniejsza bowiem ryzyko próchnicy. W swoim składzie zawiera teobrominę - alkaloid kakao o gorzkim smaku, który wzmacnia szkliwo, a także taninę, która nie pozwala przywierać bakteriom do powierzchni zębów.

3. Lukrecja: zapobiega próchnicy i paradontozie

Grupa naukowców z Niemiec, Stanów Zjednoczonych i Kanady dowiodła, że w składzie korzenia tej słodkiej rośliny znajdują się dwa związki - licoricidin i licorisoflavan A, które skutecznie zabijają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy i paradontozy.

4. Zielona herbata: na nieświeży oddech

Chiński eliksir zdrowia ma przeciwzapalne właściwości, dlatego jest doskonałym napojem zapobiegającym chorobom dziąseł. Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie zapobiegają niszczeniu zdrowych komórek i rozwojowi nowotworów. Badania przeprowadzone przez University of Texas, w których wzięli udział pacjenci ze zmianami nowotworowymi w jamie ustnej, wykazały spowolnienie choroby.

5. Ser żółty przywraca odpowiednie pH

Ser żółty wykazuje podobne działanie do ksylitolu, który stymuluje produkcję śliny przywracając odpowiednie pH w ustach. Po każdym posiłku pH w ustach spada poniżej poziomu 5,5, a to sprzyja erozji zębów. Im dłużej w jamie ustnej utrzymuje się zakwaszone środowisko, tym większe ryzyko zniszczenia tkanek zęba. Ponadto w serze znajdują się difosforany, które odbudowują szkliwo oraz uniemożliwiają powstawanie przebarwień.

Na podstawie informacji prasowej Duda Clinic

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
Na pewno warto wypróbować :)