Zupa z kapusty na odchudzanie - tania, smaczna i sycąca, a porcja ma tylko 100 kcal

zupa z kapusty na odchudzanie fot. Adobe Stock, nesavinov
Zupa z kapusty na odchudzanie działa, bo ma mało kalorii, a sporo sycącego błonnika. Zupę z kapusty w celu odchudzania możesz zastosować przy stosowaniu diety kapuścianej, ale nie tylko. Poznaj przepis na fit zupę z kapusty, która sprawdzi się na każdej niskokalorycznej diecie.
/ 08.03.2023 10:00
zupa z kapusty na odchudzanie fot. Adobe Stock, nesavinov

Zupa z kapusty jest podstawą popularnej diety kapuścianej, ale to niejedyny powód, by stosować zupę z kapusty na odchudzanie. Łatwo ją przygotować, zupa jest bardzo sycąca ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Nie musisz liczyć kalorii, zupę kapuścianą jesz do odczucia sytości, w ilości, jaka jest ci w danym momencie potrzebna.

Składniki na zupę z kapusty na odchudzanie są tanie i dostępne cały rok. Przepis na zupę kapuścianą jest bardzo prosty, a efekty diety kapuścianej imponujące.

Spis treści:

  1. Zupa z kapusty na odchudzanie - prosty przepis
  2. Zupa z kapusty na odchudzanie - kcal
  3. Czym przyprawić zupę kapuścianą?
  4. Zupa z kapusty na odchudzanie - zalety

Zupa z kapusty na odchudzanie - prosty przepis

Przepis na zupę z kapusty na odchudzanie możesz dostosować do swoich upodobań. W podstawowym przepisie główne składniki to oprócz świeżej kapusty: cebula, seler naciowy, pomidory. Możesz dodać do zupy z kapusty na odchudzanie też pietruszkę, marchewkę, seler korzeniowy. Smak zupy kapuścianej podkręci sok z kapusty kiszonej i sama kiszona kapusta.

Składniki:

  • spora główka kapusty (włoska, biała lub pekińska),
  • 6 średnich cebul ze szczypiorem,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 papryki,
  • 6-10 świeżych pomidorów (w sezonie) lub 2 puszki pomidorów całych,
  • dowolne zioła (nie dodawaj soli).

Sposób przygotowania:

  1. Umyte warzywa pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj.
  2. Pomidory sparz uprzednio wrzątkiem, aby pozbyć się skórki.
  3. Wszystkie warzywa zalej w garnku około 3 litrami wody i zagotuj.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dopraw ulubionymi ziołami, np. zielem angielskim, pieprzem, curry, papryką – tak, jak lubisz!
  6. Zupę możesz jeść na ciepło, można ją zmiksować albo zjeść jako chłodnik.

Choć w przepisie na odchudzającą zupę z kapusty z diety kapuścianej nie ma żadnych innych dodatków, my polecamy, byś dodała do niej soczewicę, groch, lub fasolę dla wzbogacenia posiłku w cenne przy odchudzaniu białko. Dodadzą też one trochę kalorii, ale nie przejmuj się tym - są bardzo zdrowe.

Zupa z kapusty na odchudzanie - kcal

Kaloryczność podstawowego przepisu na zupę z kapusty na odchudzanie jest niewielka. Cały garnek zupy przygotowanej z powyższego przepisu to:

  • Energia: 1029 kcal
  • Białko: 50,4 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 228 g
  • Błonnik: 98,3 g

Jeśli założymy, że z tej dużej porcji zupy kapuścianej na odchudzanie powstaje 10 pojedynczych porcji, jeden talerz kapuścianki odchudzającej dostarcza:

  • Energia: 103 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 0,7 g
  • Węglowodany: 22,8 g
  • Błonnik: 9,8 g

Chcesz zrobić z tej zupy pełnowartościowy posiłek? Dodaj do gotowej zupy łyżeczkę zdrowego oleju, np. oliwy z oliwek, a także 2 łyżki ugotowanych strączków. Po dodaniu do porcji zupy łyżeczki oliwy z oliwek i 2 łyżek gotowanej soczewicy posiłek przekształca makroskładniki następująco:

  • Energia: 188 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 11,2 g

Czym przyprawić zupę kapuścianą?

Podstawą zupy kapuścianej jest kapusta włoska, ale możesz używać także kapusty białej. Danie modyfikuj, dodając i zmieniając ulubione przyprawy. Dzięki temu przepis nie znudzi ci się zbyt szybko.

Stawiaj na przyprawy, które podkręcają metabolizm:

  • pieprz czarny,
  • pieprz cayenne,
  • papryczka chili,
  • kminek,
  • kolendra,
  • natka pietruszki,
  • majeranek,
  • ziele angielskie.

Dla urozmaicenia, do dietetycznej zupy z kapusty możesz też dodać:

  • zioła prowansalskie,
  • czosnek,
  • bulwę kopru włoskiego,
  • kiszone ogórki,
  • kiszoną kapustę,
  • kimchi.

Zupa z kapusty na odchudzanie - zalety

Dieta kapuściana oparta o zupę kapuścianą, pozwala schudnąć kilka kilogramów w tydzień. Dzieje się tak dzięki wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty, o właściwościach antynowotworowych, przeciwzapalnych, wzmacniających.

Polecamy jedzenie zupy z kapusty na odchudzanie, ale dieta kapuściana oparta tylko na tym składniku jest zbyt ekstremalna, by była zdrowa. Najlepiej stosuj zupę kapuścianą jako zdrowy posiłek w urozmaiconej diecie. Jedz ją często, ale nie uznawaj zupy z kapusty jako jedynego dozwolonego produktu na diecie odchudzającej.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.08.2017

Czytaj także:
Dieta Ewy Chodakowskiej: zasady, darmowy jadłospis i przepisy na 7 dni
Dieta jabłkowa: zasady, jadłospis, efekty, opinie
Dieta OXY - fazy, przeciwwskazania, efekty, opinie

Redakcja poleca

REKLAMA