Waga nie spada? Ratunek: zupa kapuściana. Oto przepis!

Najadasz się i chudniesz – tak w skrócie wygląda dieta, której podstawą jest zupa kapuściana. Jeśli twoja waga nie chce spadać, wypróbuj ten sposób.

/ 2 tygodnie temu
Waga nie spada? Ratunek: zupa kapuściana. Oto przepis! fot. Fotolia

Zupa kapuściana jest podstawą znanej na świecie diety kapuścianej, która wcale nie traci na popularności. Łatwo ją przygotować, a potem najadać się do syta. Nie trzeba liczyć kalorii, a składniki na zupę zawsze s pod ręką, w dodatku tanie przez cały rok. Przepis na zupę kapuścianą jest banalny, a efekty imponujące.

Zupa kapuściana - co oprócz kapusty?

Danie możesz modyfikować dodając ulubione przyprawy – wówczas jest szansa, że po kilku dniach będziesz w stanie jeszcze ją jeść z apetytem.
Najlepiej dodawać przyprawy, które podkręcają metabolizm:
pieprz czarny
pieprz cayenne
papryczka chili
kminek
kolendrę
natkę
majeranek
ziele angielskie

Zupa kapuściana - przepis

Składniki:
spora główka kapusty (najlepiej włoskiej, bo jest lżej strawna niż biała, ale być również kapusta pekińska)
6 średnich cebul ze szczypiorem
seler naciowy
2 papryki
6-10 świeżych pomidorów (w sezonie) lub 2 puszki pomidorów całych
przyprawy według uznania (z wyjątkiem soli)
Przygotowanie:
Umyte warzywa pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Pomidory sparz uprzednio wrzątkiem, aby pozbyć się skórki. Wszystko zalej w garnku około 3 litrami wody i zagotuj, po czym na wolnym ogniu trzymaj około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw ulubionymi ziołami, np. zielem angielskim, pieprzem, curry, papryką – tak, jak lubisz!
Zupę możesz jeść na ciepło, można ją zmiksować albo zjeść jako chłodnik.

Zupa kapuściana według przepisu Ewy Wachowicz

Słynąca ze smacznej domowej kuchni przygotowuje również zupę kapuścianą, według swojego sprawdzonego przepisu. Przepis na zupę kapuścianą Ewy Wachowicz wyróżnia się obecnością ziół prowansalskich, czosnku, a także bulwy kopru włoskiego. Autorka radzi również, by trzeciego dnia, kiedy smak zupy nieco się znudzi, zmiksować ja na krem i zjeść na zimno.

Zupa kapuściana – korzyści

Dieta oparta o zupę kapuścianą pozwala schudnąć kilka kilogramów w tydzień.  Wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty, o właściwościach antynowotworowych, przeciwzapalnych, wzmacniających. Reguluje pracę jelit i oczyszcza je, dzięki dużej zawartości błonnika. Działa moczopędnie i ułatwia pozbywanie się obrzęków oraz tzw. cellulitu wodnego.

Poznaj inne łatwe diety odchudzające

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/tydzień temu
Jak dla mnie to Slimunox jest obecnie jednym z najlepszych środków na odchudzanie jakie można kupić w Polsce. Stosowałam go przez 3 miesiaće i waga spadła o 14 kilogramów