Dieta kapuściana – to powinnaś o niej wiedzieć

W ciągu tygodnia pozbędziesz się od 2 do 6 kilogramów. Niektórzy nazywają ją dietą ostatniej szansy, bo działa nawet wtedy, gdy inne diety zawodzą. Ale jest pewien haczyk.

/ 2 tygodnie temu
Dieta kapuściana – to powinnaś o niej wiedzieć fot. Fotolia

Dieta kapuściana to siedmiodniowy program odchudzający, który pozwala na szybkie zrzucenie kilku kilogramów. Podstawą diety jest zupa kapuściana.

Są takie diety, które działają nawet na najbardziej oporne kilogramy. Do nich należy dieta kapuściana. Jej podstawą jest kapusta, z której powstaje odchudzająca zupa kapuściana.

Zupa kapuściana - najważniejsza w diecie kapuścianej

Kapusta jest najważniejszym elementem menu diety kapuścianej. Może to być kapusta biała, ale lepsza jest kapusta włoska, która jest bardziej lekkostrawna. Zupę jesz kiedy chcesz, możesz ugotować ją na 2-3 dni i trzymać w lodówce, wyjmując i podgrzewając jedynie potrzebną porcję. W określone dni wprowadzasz także inne, konkretne produkty – to warunek skuteczności diety.

Dieta kapuściana, głownie za sprawą jej podstawowego składnika, czyli kapusty, dostarcza:

  • dużych ilości witaminy C
  • solidnej dawki potasu
  • witamin A i E
  • wielu minerałów
  • sporo błonnika
  • niewiele kalorii

Dieta kapuściana – efekty

Dieta trwać powinna 7 dni, nie dłużej. Nie jest bowiem zbilansowaną dietą, nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach. Szybko może spowodować deficyt takich substancji odżywczych, jak witamina B i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, żelazo czy magnez. Jest za to doskonałym wstępem do lżejszej diety i zmiany nawyków żywieniowych na stałe, ponieważ:

  • przyspiesza metabolizm, reguluje trawienie i oczyszcza, głównie ze względu na dużą zawartość błonnika
  • dobrze nawadnia, ponieważ ważną częścią posiłków są zupy
  • pozwala „odpocząć” wątrobie

Dieta kapuściana – zasady

  • zupę kapuścianą jedz zawsze, kiedy poczujesz głód
  • pij dużo niegazowanej wody – co najmniej 2 litry dziennie. Dopuszczalne są niesłodzone rozcieńczone soki, herbata (rekomendowana zielona i czerwona) oraz kawa (bez cukru!)
  • jedz powoli, ale do syta, stosując się jedynie do ograniczeń zalecanych w jadłospisie
  • warzywa i owoce jedz najlepiej na surowo lub gotowane.
  • nie pij alkoholu ani gazowanych, zwłaszcza słodkich, napojów.
  • niedozwolone jest pieczywo
  • trzeba ograniczyć sól

Dieta kapuściana - jadłospis na siedem dni

Aby rozpocząć dietę kapuścianą, musisz mieć zapas dania głównego, jakim jest zupa kapuściana. Dzień 1:
zupa + surowe owoce (ok. 700 g w kilku małych porcjach), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado
Dzień 2:
zupa + warzywa (ok. 1 kg w kilku małych porcjach), z wyjątkiem groszku, fasoli, ziemniaków i kukurydzy
Dzień 3:
zupa + owoce (500 g), oprócz czereśni, bananów i awokado + warzywa (ok. 700 g), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków
Dzień 4:
zupa + dwie szklanki odtłuszczonego mleka + 2-3 banany
Dzień 5:
zupa + pierś kurczaka (ok. 250 g) gotowana lub grillowana bez tłuszczu + pomidory (500 g) - w zimie może być sok pomidorowy (2 szklanki)
Dzień 6:
zupa + filet z mintaja (ok. 250 g), duszony z pół łyżeczki oleju + zielone warzywa (500 g), np. brokuły, sałata
Dzień 7:
zupa + warzywa (ok. 500 g), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków + gotowany brązowy ryż (ok. 1 szklanki)

Poznaj również inne diety odchudzające

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)