POLECAMY

Dieta hiszpańska - nowy trend dla zabieganych

Hiszpania to mieszanka wielu kultur, a przez to różnorodnego podejścia do spraw żywienia. Kuchnia hiszpańska łączy w sobie elementy śródziemnomorskie, arabskie i rustykalne. Jej podstawą są produkty jakich dostarcza morze, las i własna uprawa. Nie stroni od aromatycznych ziół, oliwy z oliwek i smakowitego wina. Jest więc prosta – wykorzystuje to co jest najbliżej i najprościej zdobyć, a także zdrowa – bo różnorodna, a dania można wykonać w kilka chwil...

Hiszpania to mieszanka wielu kultur, a przez to różnorodnego podejścia do spraw żywienia. Kuchnia hiszpańska łączy w sobie elementy śródziemnomorskie, arabskie i rustykalne. Jej podstawą są produkty jakich dostarcza morze, las i własna uprawa. Nie stroni od aromatycznych ziół, oliwy z oliwek i smakowitego wina. Jest więc prosta – wykorzystuje to co jest najbliżej i najprościej zdobyć, a także zdrowa – bo różnorodna, a dania można wykonać w kilka chwil...

Dieta hiszpańska - nowy trend dla zabieganych

Dieta hiszpańska ma pewne cechy kuchni hiszpańskiej. Jedną z nich jest fakt, iż układając swoje menu i przygotowując posiłki, nie potrzeba nam mnóstwa czasu. Składniki pokarmowe, na których dieta bazuje to zdrowe białko z ryb, nabiału, chudego mięsa; tłuszcze z roślin i ryb morskich; węglowodany, witaminy, minerały i błonnik z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych.

Zasady diety hiszpańskiej

  • dzienna podaż kalorii nie powinna przekraczać 1000-1500 kalorii,
  • każda spożywana porcja powinna mieć mniej więcej podobną kaloryczność,
  • ilość przyjmowanych tłuszczów nie przekracza 10% z 1500 kalorii,
  • dieta powinna trwać dwa pełne tygodnie.

Produkty zalecane: wszystkie warzywa, wszystkie owoce, soki, ryby i owoce morza, chude mięso np. indyk, kurczak, cielęcina, jaja, chudy nabiał, jogurty, pieczywo pełnoziarniste; dopuszcza się także sporadyczne przyjmowanie dwóch kostek czekolady, albo małej, słodkiej drożdżówki; polecane są mrożonki, które można łatwo i szybko zamienić w zdrowe, niskokaloryczne danie.

Zalety diety hiszpańskiej

Twórcy hiszpańskiego programu żywieniowego, zapewniają, że stosując się sztywno do zasad diety można schudnąć od 3 do 6 kilogramów w ciągu 2 tygodni. Ponadto podkreślają, że dieta:

  • dostarcza wielu warzyw i owoców, bogatych w witaminy, minerały i błonnik,
  • pozwala na małe grzeszki (czekolada, drożdżówka, ciastko), które hamują wilczy apetyt na słodkości,
  • jest niskotłuszczowa (a więc dobra dla osób które mają problemy z gospodarką lipidową) i lekkostrawna,
  • może być fazą przejściową z dotychczasowego stylu żywienia w inny, zbilansowany przez dietetyka,
  • jest różnorodna, a jej dania proste w wykonaniu i nieczasochłonne.

Wady diety

Dieta hiszpańska jest dietą krótkotrwałą i ograniczającą podaż kalorii, więc potrawy nie są sycące. Nie uwzględnia indywidualnych potrzeb organizmu każdego człowieka, np. nie jest wskazana osobom pracującym fizycznie (potrzebującym drugie tyle kalorii). U osób, które wcześniej stosowały dietę niezdrową, z dużą ilością tłuszczów i wysoką podażą kalorii, może przyczynić się do znacznego spowolnienia metabolizmu, a ponadto stać się powodem złego samopoczucia: bóle głowy, drażliwość, osłabienie, poirytowanie. Szybki powrót do zwyczajów żywieniowych sprzed diety, może kosztować efekt jo-jo.

Przykładowy jadłospis na 7 dni

Dzienny jadłospis na ogół składa się z trzech posiłków: śniadania, obiadu i kolacji. Śniadanie jest lekkie, bazujące na węglowodanach i białku, obiad również lekkostrawny, a kolacja warzywna np. sałatka. Oto nasze propozycje na siedem dni tygodnia:

Poniedziałek

śniadanie: dwie kromki chleba pełnoziarnistego z wędliną drobiową i pomidorem, szklanka jogurtu naturalnego, pół grejpfruta, kawa bez cukru

obiad: gotowana pierś z kurczaka, sałatka (kapusta pekińska, papryka zielona, szczypiorek przyprawione oliwą z oliwek i octem winnym), szklanka jogurtu naturalnego

kolacja: sałatka z owoców: brzoskwinia, jabłko, śliwki, porzeczki czerwone, liście melisy

Wtorek

śniadanie: niskotłuszczowy serek np. ziarnisty light, 2/3 szklanki owoców leśnych (maliny, jeżyny, borówki), szklanka soku pomarańczowego, szklanka zielonej herbaty

obiad: lazania z warzywami, sałatka (sałata lodowa, rukola, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, orzeszki ziemne niesolone), dwa małe jabłka

kolacja: sałatka z pomidorów i cebuli przyprawiona oliwą i octem winnym, duszone jabłko z cynamonem

Środa

śniadanie: herbata bez cukru, kromka chleba pełnoziarnistego, pół szklanki chudego sera białego, szklanka soku pomarańczowego, szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki truskawek

obiad: warzywa z mrożonki np. „warzywa na patelnie” usmażone na oleju słonecznikowym, szklanka jogurtu naturalnego, przecier owocowy z gotowanego jabłka i gruszki

kolacja: sałatka z papryki, ogórka korniszona, cebuli i chudej szynki, szklanka jogurtu naturalnego

Czwartek

śniadanie: kawa z chudym mlekiem, drożdżówka, szklanka porzeczek, szklanka soku z czerwonych pomarańczy

obiad: ryba gotowana na parze lub usmażona bez tłuszczu, skropiona sokiem z cytryny, sałatka z kapusty pekińskiej, orzeszków piniowych, selera naciowego, papryki żółtej, szalotki, białej fasoli, szklanka soku winogronowego

kolacja: sałatka z pomarańczy, moreli, czerwonego grejpfruta, połówki banana, wiórkami kokosowymi i wiórkami gorzkiej czekolady

Piątek

śniadanie: grzanka pszenna, sałatka pomidorowa, herbata zielona bez cukru, jabłko

obiad: łosoś grillowany, sałatka z rukoli, kukurydzy, pomidorków koktajlowych, cebuli, sałaty karbowanej, kawałków awokado, szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki truskawek

kolacja: sałatka z arbuza, liści pietruszki i mozzarelli, sok jabłkowy

Sobota

śniadanie: kawa/herbata bez cukru, bułka grahamka, plaster wędzonego łososia, jajko, koperek, szklanka maślanki, 2 morele

obiad: 200gramów cielęciny, sałatka z pomidorów, papryki, cebuli i sosu winegret, szklanka soku z czarnej porzeczki, szklanka malin

kolacja: surówka z marchewki, jabłka, skórki cytrynowej i listków mięty, szklanka jogurtu naturalnego, brzoskwinia

Niedziela

śniadanie: jajecznica z 2 jaj smażona bez tłuszczu, bułka grahamka, szklanka jeżyn, herbata bez cukru

obiad: schab duszony w warzywach, 2 brzoskwinie, szklanka kompotu owocowego

kolacja: ryba pieczona w piekarniku, ziemniak, sałatka pomidorowa, szklanka maślanki

Przekąski na jakie można sobie pozwolić między posiłkami: orzechy, nasiona, owoce, twarde warzywa. Ponadto zaleca się picie wody mineralnej i soków owocowych niesłodzonych, najlepiej rozcieńczanych wodą w proporcji: 1 część soku, 3 części wody.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/6 lat temu
Możliwe, że w tym roku wyjadę do Hiszpanii, z biurem Almatur, także taka dietka, ym bardziej, że hiszpańska, bardzo mile widziana ;)
/3 lata temu
nie wiem kto pisal ten artykul o hiszpanskiej diecie,ale nie ma to nic wspolnego z tym jak odzywiaja sie hiszpanie.wiem bo mieszkam w tym kraju i duzo z wymienionych produktow glownie nabialu typu maslanka to napewno nie znaj.
/6 lat temu
Ja nie jestem w stanie tak rozpisanych posiłków pilnować. Ledwo dzień zapinam, więc co tu mówić o gotowaniu czy zakupach.