Dieta 3 kolorów - żywieniowa sygnalizacja

Dieta 3 kolorów jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą uzyskać zgrabną sylwetkę bez liczenia kalorii. Dieta ta opiera się na podziale produktów na grupę zieloną, żółtą i czerwoną, a więc kolory zaczerpnięte są z sygnalizacji świetlnej. Kuracja jest prosta - wystarczy znać produkty z każdej grupy i umiejętnie je połączyć.
/ 18.02.2013 09:24

Dieta

Zasady diety 3 kolorów

Zasada diety polega podzieleniu produktów żywnościowych na 3 kategorie:

  • Zieloną, czyli produkty niestanowiące zagrożenia dla pięknej figury, które możemy jeść bez ograniczeń.
  • Żółtą, gdzie znajdują się produkty bogate w białko i skrobię, na które musimy uważać. Możemy pozwolić sobie na ich obecność w diecie, ale spożywamy je z umiarem.
  • Czerwoną, czyli grupa żywności spożywana rzadko, najczęściej w połączeniu z produktami z grupy zielonej. Produkty w tej grupie są wysokokaloryczne, ciężkostrawne i w większości przypadków niezdrowe.

Zobacz także: Ile kilogramów mogę schudnąć w ciągu miesiąca?

Fazy przeprowadzania diety

I faza trwa ok. 3 tygodni i polega na tym, że produkty wchodzące w skład posiłków pochodzą z kategorii zielonej ewentualnie pomarańczowej. W tym etapie najlepiej, aby posiłek składał się z 3 produktów zielonych albo 2 zielonych i 1 żółtego.

II faza również trwa ok. 3 tygodni, ale na tym etapie odchudzania możemy pozwolić sobie nawet na posiłek składający się z produktów z grupy czerwonej. Nasze posiłki możemy komponować z 1 produktu zielonego i 2 żółtych lub z zielonego, żółtego i czerwonego.

III faza może trwać nawet do 3 miesięcy, zaś posiłki układamy tak jak w fazie I lub II. Długość tej fazy zależy od nas.

Produkty zielone

Produkty zielone to żywność niskokaloryczna, którą możemy spożywać w nieograniczonych ilościach, ze względu na brak przeciwwskazań zdrowotnych. Do tej grupy produktów możemy zaliczyć przede wszystkim:

  • ryby,
  • orzechy,
  • jogurty naturalne, 
  • owoce np. truskawki, pomarańcze, czereśnie, melony, porzeczki, wiśnie, jabłka
  • warzywa np. pietruszka, sałata, rzodkiewka, brokuły, pomidory, buraki, ogórki, kapary

Aby ugasić pragnienie możemy pić wodę mineralną, kawę, herbatę (nawet czarną) oraz napoje niskokaloryczne.

Zobacz także: Ryby i oleje - eliksir młodości

Produkty żółte

Produkty należące do tej grupy to przede wszystkim pokarmy bogate w białko i skrobię. Żywność ta zawiera bardzo wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych, dlatego też nie możemy ich wyeliminować z diety, ale powinniśmy je ograniczyć do 2-3 razy na tydzień. W tej kategorii żywności znajduje się m.in.:

  • daktyle,
  • grzyby,
  • kurczak,
  • fasola, groch,
  • mleko, sery żółte i twarogowe,
  • kasza, makaron, białe pieczywo, ziemniaki,
  • owoce takie jak banany, winogrona, gruszki, suszone śliwki.

Produkty czerwone

Produkty zakazane to przede wszystkim zawierające dużo tłuszczu, węglowodanów i białka. Jednakże w tej grupie znajdują się też produkty mające dobry wpływ na nasze zdrowie np. tłuste ryby i masło i właśnie ze względu na wysoką kaloryczność zaleca się ich rzadkie spożywanie, ale nie sposób ich całkowicie wyeliminować z diety. Produkty czerwone najlepiej łączyć z grupą zielona, gdyż w połączeniu z pokarmami żółtymi trawienie może być utrudnione. Produkty czerwone to:

  • fast food,
  • chipsy, paluszki,
  • cukierki, ciasta, czekolada, lody
  • sosy z dużą ilością mąki,
  • wędliny (boczek, kaszanka, szynka),
  • mięso czerwone, a także każde mięso smażone,
  • piwo, słodkie wina, coca-cola, lemoniada, słodzone napoje.

Znając założenia diety oraz produkty z poszczególnych kolorów sami możemy skomponować zdrowy i dietetyczny jadłospis bez tracenia energii na liczenie kalorii.

Zobacz także: Detoks na wiosnę - preparaty wspomagające