Co warto wiedzieć o rukoli?

Liście rukoli mają dużo witamin i błonnika. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Chcesz poznać wszystkie tajemnice rukoli? Przeczytaj artykuł!

fot. Nieznane

Pochodzenie i uprawa

To niewysoka roślina jednoroczna tworząca rozetę o żółtych kwiatach, wydłużonych, pierzastych i smukłych liściach. Rokietta siewna rośnie dziko we Włoszech oraz we Francji oraz na wybrzeżu Morza Śródziemnego i Egipcie, jest więc tradycyjnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce z roku na rok jest coraz bardziej popularna, dostępna w lodówkach jako świeże listki na tackach lub w doniczkach, podobnie jak zioła. Nasiona są łatwo dostępne w sklepach ogrodniczych a cała roślina jest wyjątkowo prosta w uprawie.

Zobacz także: Sałatki dietetyczne

Rukola to roślina cienia i półcienia wymaga obfitego podlewania żyznej gleby. Nadaje się do zbioru już w 3-4 tygodnie po siewie, jeśli liście zbierane są partiami sukcesywnie odrastają przez cały sezon wegetacji.

Witaminy i...

Liście rukoli są bogate w witaminy z grupy B, C oraz błonnik i chlorofil (karotenoidy). Ułatwia trawienie potraw tłustych np. serów pleśniowych oraz przyswajanie żelaza (tradycyjnie podaje się ją do carpaccio wołowego oraz szynki parmeńskiej).

Pikantny smak zawdzięcza obfitości aminokwasów siarkowych. Dzięki temu na działanie bakteriobójcze tak istotne w gorącym klimacie. Zawiera także wapń, żelazo oraz potas. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz alfa-linolenowego, któremu zawdzięcza lekko orzechowy smak.

Przyprawa

Jadalne są również kwiaty oraz nasiona, że względu na ostry smak używane jako przyprawa. W Indiach z nasion otrzymuje się olej przyprawowy o ostrym, piekącym smaku. Z nasion można też wyrabiać pastę przyprawową podobną w smaku do musztardy.

Zobacz także: Poradnik zakupowy: wybieramy owoce i warzywa

Z czym?

Tradycyjnie podaje się ją z serem mozzarella lub kozim, doskonale pasuje też do twarogu. Zaostrza smak owoców np. gruszki lub świeżych fig oraz cytrusów. Razem z orzechami, suszonymi pomidorami i octem balsamicznym tworzy jeden z najbardziej znanych dodatków smakowych do potraw. Pojawia się także na pizzy, zwłaszcza w połączeniu z jajkiem.

Można też zrobić z niej sos Pesto własnej roboty, zwłaszcza w połączeniu z twardym kozim serem. Wraz z innymi gatunkami wchodzi w skład bukietów sałat. W Egipcie tradycyjnie jedzona jest z podsmażonymi ziarnami bobu - favą na śniadanie.

Więcej informacji : Przystań Psychologiczna

Jak powinna wyglądać dieta na cellulit?
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)