Jabłka pieczone z amarantusem
- 4 jabłka,
- 1 filiżanka poppingu z amarantusa,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- masło do smarowania naczynia żaroodpornego.
Jabłka przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piec ok. 30 min w temp. 200 stopni C.
Zobacz także: Amarantus - zboże XXI wieku
Owocowa sałatka
1 puszka ananasów,
1 puszka brzoskwiń,
100 g rodzynek,
2 winne jabłka,
2 banany,
5 mandarynek,
krem jogurtowy,
50 g migdałów,
3 łyżeczki poppingu.
Owoce starannie umyć, opłukać rodzynki. Pozostałe "owocowe" składniki sałatki wyjąć z puszek i pokroić w mniej więcej równą kostkę, włożyć je do salaterki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do owoców w salaterce. Obrane ze skórki jabłka, banany i mandarynki pokroić w kostkę i połączyć z resztą owoców. Wszystko starannie, ale delikatnie wymieszać. Jako sosu do sałatki użyć jogurtu Fantazja, posypać poppingiem.
Sałatka z cykorii z amarantusem
Składniki:
- 400 g cykorii,
- 2 małe cebule,
- 200 g ananasa w kawałkach,
- rzeżucha, koperek, pietruszka,
- 4 łyżki poppingu z amarantusa,
- 2 łyżeczki oleju z amarantusa,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Zobacz także: Produkty pełnoziarniste - dlaczego warto je jeść?