POLECAMY

5 powodów, dlaczego warto jeść czekoladę!

Kostka czekolady, jak nic innego, poprawia humor w pochmurny dzień i doskonale sprawdza się, gdy akurat najdzie nas ochota na "coś słodkiego". Zgodnie z obiegową opinią, czekolada tuczy, a nazbyt częste poprawianie sobie samopoczucia tą słodką przekąską, może skutkować nadmiarem centymetrów w talii. Lecz czy aby na pewno czekolada ma same wady? Otóż nie! Sprawdźmy, dlaczego warto jeść czekoladę.

Kostka czekolady, jak nic innego, poprawia humor w pochmurny dzień i doskonale sprawdza się, gdy akurat najdzie nas ochota na "coś słodkiego". Zgodnie z obiegową opinią, czekolada tuczy, a nazbyt częste poprawianie sobie samopoczucia tą słodką przekąską, może skutkować nadmiarem centymetrów w talii. Lecz czy aby na pewno czekolada ma same wady? Otóż nie! Sprawdźmy, dlaczego warto jeść czekoladę.

5 powodów, dlaczego warto jeść czekoladę!

Fot. Depositphotos

Spożywana w nadmiarze, faktycznie może skutkować nadmiarem kilogramów, jednak jeśli zachowamy zdrowy rozsądek i z głową podejdziemy do czekolady, może okazać się, że słodka kostka nie tylko poprawi nam humor, ale również będzie miała pozytywne skutki dla naszego zdrowia.

1. Czekolada pomaga zachować zdrowie i młodość. Czekoladowa tabliczka to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które w sposób naturalny wspierają procesy obronne organizmu, chroniąc przed wieloma schorzeniami, w tym tzw. chorobami cywilizacyjnymi oraz spowalniając skutki starzenia się organizmu. Warto jednak pamiętać, że najwięcej przeciwutleniaczy zawartych jest w ciemnej czekoladzie (dwukrotnie więcej niż w mlecznej czekoladzie), natomiast biała czekolada nie posiada ich wcale.

2. Zapobiega zakrzepom i rozszerza naczynia krwionośne, a to również za sprawą przeciwutleniaczy, które w tym przypadku działają jak aspiryna, czyli redukują lepkość płytek krwi i zakrzepy, które częstą są główną przyczyną zawałów i udarów. Dlatego osobom mającym podobne problemy, zaleca się zastąpienie choć jednej filiżanki kawy dziennie - kubkiem gorącej czekolady.

3. Obniża ciśnienie krwi - zgodnie z wynikami jednego z niemieckich badań nad właściwościami czekolady - codzienne jedzenie czekoladowego batonika skutkowało spadkiem ciśnienia skurczowego średnio o 5,1 mm Hg, a rozkurczowego o 1,9 mm Hg.

4. Pozytywnie wpływa na psychikę kobiet. Według angielskich naukowców, regularne jedzenie czekolady ma dobroczynny wpływ na psychikę kobiet, wspomaga łagodzenie skutków napięcia przedmiesiączkowego oraz może zapobiegać depresji wśród kobiet. A wszystko za sprawą zawartego w niej magnezu oraz endorfin, nazywanych "hormonami szczęścia", które są wyzwalane przez organizm, podczas jedzenia czekolady.

5. Zapobiega starzeniu się skóry, za co po raz kolejny odpowiedzialne są przeciwutleniacze oraz inne substancje, które wspomagają utrzymanie gładkiego i jędrnego wyglądu skóry, nie tylko od środka, ale również zewnętrznie, dlatego czekolada coraz częściej stosowana jest jak składnik kosmetyków pielęgnacyjnych oraz zabiegów w profesjonalnych gabinetach SPA.

Zobacz też: 12 kwietnia - Dzień Czekolady - wartości odżywcze czekolady

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
bez niej bym nie żyła ;)
/5 lat temu
Nareszcie można zjeść bezkarnie czekoladę ;)