Co jeść po treningu - 3 najlepsze propozycje

Co jeść po treningu - 3 najlepsze propozycje fot. Fotolia
Po upływie jakiego czasu od treningu najlepiej coś zjeść? Co powinno znaleźć się na talerzu? Rozwiewamy twoje wątpliwości
Agata Bernaciak / 26.09.2018 12:13
Co jeść po treningu - 3 najlepsze propozycje fot. Fotolia

Dlaczego posiłek po treningu jest tak ważny?

Potreningowy posiłek można porównać do śniadania. Jeśli zostanie pominięty, organizm ma problem z regeneracją, co z kolei przekłada się na słabe rezultaty jeśli chodzi o kondycję, mizerne efekty jeśli chodzi o wygląd sylwetki oraz na kiepskie samopoczucie. Jaki więc z tego wniosek? Absolutnie nie rezygnuj z jedzenia po treningu - nawet jeśli miałabyś zjeść o 22!

Kiedy najkorzystniej zjeść posiłek po treningu?

Tak naprawdę możesz go zjeść już w drodze z siłowni do domu. Nie chodzi tu o to, by był duży, a o porcję energii, której twój organizm potrzebuje. Najlepszym wyborem będą produkty o wysokim indeksie glikemicznym (tak, tak! możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia!), a stosunkowo małej gramaturze. Może być to np. banan, suszone owoce lub świeży, owocowy sok. Po powrocie do domu sięgnij jednak jeszcze po coś konkretniejszego - posiłek ten zjedz najpóźniej 1,5 godziny po treningu.

Co jeść po treningu? Oto 3 najlepsze propozycje!

1. Razowy makaron z kurczakiem i sosem pomidorowo-paprykowym

Składniki: szklanka suchego makaronu razowego, 100 g piersi z kurczaka, połowa cukinii, mała cebulka, łyżeczka pasty z papryki, pół szklanki soku pomidorowego, mała marchewka, łyżka oleju rzepakowego, ulubione przyprawy
Sposób przygotowania: Ugotuj makaron. Warzywa i kurczaka pokrój w plasterki i dopraw. Całość zawiń w folię aluminiową i umieść w piekarniku na 15 minut. Sok pomidorowy zagotuj, dodaj przyprawy, olej i pastę paprykową. Następnie wymieszaj makaron z warzywami i sosem.

2. Pieczone ziemniaki z indykiem i pomarańczą

Składniki:
120 g piersi z indyka, pół pomarańczy, 150 g ziemniaków, 3 łyżki jogurtu naturalnego, odrobina tabasco i oleju kokosowego, pieprz, sól
Sposób przygotowania: Wymieszaj jogurt z sokiem z pomarańczy, olejem kokosowym, tabasco i przyprawami. Wrzuć mięso do tak powstałej marynaty i odstaw na 40 minut do lodówki. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. Po upływie 40 minut zawiń w folię mięso i marchew, obok umieść ziemniaki i całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.

3. Polędwica wołowa z razowym makaronem i sosem cynamonowym

Składniki: 150 g polędwicy wołowej, szklanka suchego makaronu razowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 suszone śliwki, 5 szt. cebuli szalotki, pół jabłka, łyżka greckiego jogurtu, pół szklanki wody, przyprawy: gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, pieprz, sól
Sposób przygotowania: Natrzyj mięso pieprzem, solą, cynamonem i gałką muszkatołową oraz nakłuj goździkami. Odstaw na noc do lodówki. Następnie zlikwiduj goździki i umieść mięso w garnku. Dodaj cebulę, jabłko, śliwki, wino i wodę. Duś przez ok. 90 minut (podlewaj wodą od czasu do czasu). Po wyjęciu mięsa z garnka zblenduj pozostałe produkty z jogurtem greckim na jednolitą masę. Tak powstałym sosem polej wcześniej ugotowany makaron i samo mięso.

Dowiedz się więcej:Co jeść przed treningiem? Zobacz przykładowe posiłkiDieta na masę – zbiór najważniejszych zasad

Redakcja poleca

REKLAMA