Boisz się, że jak co roku - nie będziesz mogła dojść do siebie jeszcze kilka dni po świętach? Nic podobnego! Dietetyczka Aneta Łańcuchowska radzi jak stworzyć smaczne, lekkie i niezbyt kaloryczne menu na Święta.
Jak uniknąć świątecznego przejedzenia?
1. Wybieraj naturalną słodycz
Gorzka czekolada, sezamki, suszone owoce czy chałwa zwierają stosunkowo mało szkodliwych kwasów tłuszczowych, mają niski indeks glikemiczny i dostarczają cennych składników mineralnych i witamin - dlatego warto wykorzystać je do pieczenia świątecznego piernika. Twoi goście będą zachwyceni!
2. Kupuj świadomie
Kupując jajka do sałatki, wybieraj te ekologiczne, oznaczone cyfrą 0 – mają znacznie wyższą zawartość kwasów omega-3 wzmacniających serce i obniżających poziom złego cholesterolu.
Święta, święta i po świętach... a w pasie kilka dodatkowych centymetrów. Zobaczcie jak tego uniknąć
3. Wybieraj najlepsze przystawki
Wybierając wędlinę na świąteczny stół, wybieraj tę o szarawej barwie – paradoksalnie wędliny różowe i błyszczące zawierają więcej chemicznych substancji konserwujących.
4. Przygotuj się do biesiadowania
Przed kolacją wigilijną wypij odpowiednią ilość wody mineralnej lub soków ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw. Z jednej strony zapewnią uczucie sytości, przez co zjesz znacznie mniej przy świątecznym stole, a z drugiej oczyszczą organizm po wieczornej uczcie.
5. Przygotuj organizm na batalię
Dobrym sposobem na przyspieszenie tempa przemiany materii jest picie czerwonej herbaty. Garbniki w niej zawarte przyspieszają metabolizm tłuszczów i regulują pracę żołądka, dzięki czemu organizm wchłania więcej substancji pokarmowych, a mniej tłuszczów.
Jak przetrwać święta na diecie? Zobacz także:
Modne diety roku 2017, o których powinnaś zapomniećŚwięta trwają tylko 3 dni. W tym czasie możemy przytyć nawet... No właśnie, ile?5 pomysłów na zmniejszenie kaloryczności świątecznych potraw