Nalewka cytrynowa ma orzeźwiający, nieco kwaśny smak i piękny, słoneczny kolor. Jej aromat warto jest wzbogacić korzennymi przyprawami - cynamonem, goździkami lub imbirem.
Spis treści:
Przepis na nalewkę cytrynową na spirytusie
Składniki:
- 700 ml spirytusu,
- 1 szklanka soku z cytryny,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Cytryny sparz wrzątkiem, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok - dwie z nich obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Do garnka przełóż skórki z dwóch cytryny, cytryny i sok. Dodaj wodę i cukier. Zagotuj całość i gotuj 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Wystudź całość, przelej do słoja i wlej spirytus. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie odcedź przez sito i rozlej do butelek.
- Odstaw na 2 miesiące do leżakowania.
Przepis na nalewkę cytrynową z miodem
Składniki:
- 1 szklanka soku z cytryny,
- 4 goździki,
- 1 szklanka miodu,
- 500 ml spirytusu,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Cytryny wyszoruj. Z połowy cytryn odkrój żółtą skórkę.
- Przełóż do słoja, zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin.
- Z cytryn wyciśnij sok i wlej do garnka. Dodaj miód, wodę i zagotuj aż do momentu całkowitego wymieszania składników. Przecedź przez sito wyłożone gazą.
- Odcedź spirytus od cytrynowych skórek i wymieszaj razem z syropem cytrynowym. Rozlej całość do butelek.
- Nalewkę cytrynową odstaw na 2-3 miesiące do leżakowania.
fot. Nalewka cytrynowa/Adobe Stock, 5ph
Przepis na nalewkę cytrynową na wódce
Składniki:
- 12 cytryn
- 1 litr wódki,
- 1 szklanka wody.
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania syropu: zagotuj wodę razem z cukrem i poczekaj aż się całkowicie rozpuści.
- Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok - z połowy cytryn zetrzyj skórkę. Wszystko przełóż do słoja. Zalej syropem, alkoholem i odstaw na 2 dni.
- Po tym czasie przecedź przez sito i rozlej do butelek.
- Nalewka cytrynowa powinna dojrzewać przez 2-3 tygodnie, aby nabrać pełnego aromatu i mocy.
Więcej przepisów na nalewki: