Polki.pl
kom. (13)

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Lekki, pulchny i wyrośnięty biszkopt to biszkopt idealny. Ale niestety nie jest to takie proste w wykonaniu. Bo nawet, gdy w piekarniku pięknie rośnie, to po wyjęciu z pieca szybko opada. Co zrobić więc, żeby wypiek był udany? Przeczytajcie kilka sprawdzonych rad.

Biszkopt

Choć ciasto biszkoptowe jest chyba najprostszym w przyrządzeniu ciastem, to jednak sporo z nim kłopotów, bo biszkopt marzenie wychodzi nam bardzo rzadko. Ale nie taki diabeł straszny i na biszkopta też znaleźliśmy sposób. Zobaczcie sami:

Aby ciasto wyrosło:

  • Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry. Jeżeli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej, oznacza to, że jest dobrze ubita.
  • Gdy pieczemy biszkopt nie smarujemy brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy i ciasto tak dobrze nie wyrośnie, po środku utworzy się wybrzuszenie, a po upieczeniu opadnie.
  • Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli do składników doda się kilka kropli soku z cytryny lu octu, a także 1-2 łyżki wody.
  • Biszkopt może się nie udać, jeśli zbyt późno trafi do piekarnika lub piekarnik nie będzie dostatecznie nagrzany. Dlatego najlepiej włączyć go zaraz po utarciu masy z żółtek, a tuż przed ubijaniem piany.

Aby ciasto nie opadło:

  • Gdy biszkopt się upiecze, po wyjęciu z piekarnika należy go rzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm, wówczas ciasto nie opadnie.
  • Do całkowitego wystudzenia biszkopt powinien zostać w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.



Oceń 3,50 / 4
Redakcja poleca

Podobne w temacie Kuchenne porady

Skomentuj Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po...

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po...

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl