Ciasto na pizzę

Wymieszać mąkę z solą. Rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody, tak aby przypominały konsystencją śmietanę.
/ 09.11.2009 09:53

Składniki

  • 250 g dobrej jakości mąki pszennej,

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina ciepłej wody,
  • szczypta cukru na lepszy wzrost drożdży

Sposób przygotowania

Wymieszać mąkę z solą. Rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody, tak aby przypominały konsystencją śmietanę. Dodać szczyptę cukru – w ten sposób lepiej i szybciej urosną.
Gdy drożdże urosną (utworzy się piana) wlać je do mąki wymieszanej z solą. Zamieszać. Dodać oliwę z oliwek. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody. Zagniatać ciasto dopóki nie stanie się elastyczne i nie zacznie „odchodzić od ręki”.

Wyrobione ciasto włożyć do miseczki, przykryć ją czystą ściereczką i odłożyć wszystko w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Można położyć drożdżowe ciasto obok gorącego kaloryfera lub włożyć miskę z ciastem na pizzę do uprzednio nagrzanego (a następnie wyłączonego) do 30°C piekarnika i pozostawić ją w nim przez około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Przed włożeniem pizzy do piekarnika nagrzej go do temperatury około 180° lub więcej.
Piekarnik będzie miał za zadanie imitować chlebowy piec z jakiego wychodzą najsmaczniejsze pizze, musi więc być podobnie do niego nagrzany.

Wyrośnięte ciasto na pizzę wyłóż na posypaną mąką blat i rękami uformuj z niego okrągły placek. Nie używaj wałka, bo w ten sposób zepsujesz efekt lewitacji.

Placek połóż na dużej blasze pokrytej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu ułóż dowolne produkty i skomponuj swój ulubiony rodzaj pizzy.

Redakcja poleca

REKLAMA