Ciasta z budyniem

Połączenie ciasta, czy to kruchego czy biszkoptowego z budyniem, to zawsze dobre połączenie. Zobaczcie kilka słodkich i sprawdzonych sposobów na ciasto z budyniem!
/ 06.07.2018 11:54

 

Ciasta z budyniem
Fot. Depositphotos

Zobacz też: Ciasto "Miętusek"

Istnieje wiele przepisów na ciasta z budyniem, często zastępuje on inne dodatki w wypiekach, jak. np. ciężkie kremy, czy bitą śmietanę. Budyń możemy wykorzystać w formie nadzienia (np. do pączków czy babeczek) lub przełożyć nim dwa kruche lub biszkoptowe placki.

Budyń możemy przyrządzić własnoręcznie w domu, bądź zakupić gotowy w proszku. Jeżeli jednak macie sporo wolnego czasu i chęci, poniżej przedstawiamy wam prosty przepis na domowy budyń.

Domowy budyń

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

2/3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/3 szklanki zimnego mleka dokładnie wymieszać mąkę, wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając na małym ogniu zagotować budyń.

Poniżej garść przepisów na pyszne ciasta z budyniem.

Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 175 gram margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Na przełożenie:

  • dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania

Masa budyniowa:

  • gotujemy dwa budynie śmietankowe,wg.instrukcji na opakowaniu

Piana:

  • 3 białka + 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno dużej prostokątnej formy. Oczywiście formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu. Teraz dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.180 stopni pieczemy aż wierzch zbrązowieje.

Babeczki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,

Krem:

  • 1 ½ szklanki mleka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • owoce z konfitury lub rodzynki.

Sposób przygotowania:

Ze składników na ciasto szybko zagniatamy kruche ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki co najmniej na 30 minut. Foremki do babek smarujemy masłem i wylepiamy ciastem (ciasto najlepiej uprzednio rozwałkować). Przed upieczeniem ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem.

Babeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie pieczenia przygotowujemy krem. Połowę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, jajkiem oraz żółtkami, wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Babeczki wypełniamy ostudzonym kremem.

Babka budyniowa

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 i 1/2 półtorej szkl. śmietanki
  • 1 i 1/2 półtorej szkl. mąki
  • 1 i 1/2 półtorej szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem, partiami wsypujemy na przemian budyń, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy śmietankę.

Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Budyniowiec

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 4 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • aromat śmietankowy

Krem:

  • 1/2 litra śmietany 18%
  • 2 galaretki pomarańczowe

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do ubitej masy dodajemy wymieszane budynie z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzone i przekrojone na dwie części ciasto nasączamy wodą z aromatem śmietankowym.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę miksujemy dodając tężejącą galaretkę. Kremem przekładamy biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Jabłecznik z budyniem

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • jabłka (lub mus jabłkowy)

Sposób przygotowania:

Ciasto zagniatamy i dzielimy  na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę, na to kładziemy jabłka pokrojone w plasterki, bądź mus jabłkowy. Następnie wylewamy gorący budyń i przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA