Cellulit od kuchni

Jak wiadomo w walce z cellulitem sprzyjają ruch, zabiegi kosmetyczne, masaże, natryski, specjalne kremy itp. Ale co jeść aby nieestetycznej skórce pomarańczowej powiedzieć „Żegnaj!”? Jakich potraw należy kategorycznie unikać, aby problem nie pogłębiał się? Poniżej znajdziecie listę produktów zwalczających cellulit, a także tych, które sprzyjają jego powstawaniu.
/ 09.06.2009 08:55
Jak wiadomo walce z cellulitem sprzyjają ruch, zabiegi kosmetyczne, masaże, natryski, specjalne kremy itp. Ale co jeść aby nieestetycznej skórce pomarańczowej powiedzieć „Żegnaj!”? Jakich potraw należy kategorycznie unikać, aby problem nie pogłębiał się? Poniżej znajdziecie listę produktów zwalczających cellulit, a także tych, które sprzyjają jego powstawaniu.

Cellulit od kuchni

Produkty żywnościowe, pomagające w walce z cellulitem:
  • Naturalna woda mineralna. Należy pić minimum 8 szklanek wody dziennie. Woda pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu, a co za tym idzie wspomaga rozbijanie tkanki tłuszczowej i cellulitowych „grudek”.
  • Ziołowe herbatki, soki ze świeżych, nieprzetworzonych owoców.
  • Świeże warzywa i owoce bogate w witaminy, błonnik i sole mineralne, lekkostrawne.
  • Oliwa z oliwek.
  • Makaron i ryż integralny, nieprzetworzony.
  • Chleb razowy, wieloziarnisty.
  • Miód.
  • Produkty bogate w potas, który sprzyja eliminacji wody z organizmu: warzywa z zielonymi liśćmi, pomidory, ziemniaki, białe mięso.
  • Owoce bogate w witaminę C (naturalne przeciwutleniacze): kiwi, cytrusy, śliwki, maliny, jagody.
Produkty żywnościowe, które sprzyjają powstawaniu cellulitu:
  • Alkohole wysokoprocentowe (dozwolony kieliszek czerwonego wina dziennie).
  • Słodkie, gazowane napoje.
  • Cukier (czekolada, lody, cukierki).
  • Sól.
  • Tłuste sery, masło, smalec, oleje.
  • Potrawy smażone.
  • Pizza.
  • Produkty z bardzo długim terminem ważności, pełne konserwantów, konserwy.
  • Tłuste wędliny.
  • Tłuste sosy i salsy (keczup, majonez itp.)
W walce ze skórką pomarańczową pomocny jest także sposób jedzenia posiłków i ich przygotowanie. Należy jeść w spokoju, bez pośpiechu, długo przeżuwając każdy kęs. Do przygotowania dań używać jedynie oliwy z oliwek, wyeliminować do minimum sól zastępując ją innymi przyprawami, najlepiej naturalnymi suszonymi lub świeżymi ziołami.
Nauczyć się gotować na parze. Jak najczęściej jeść świeże, nie gotowane warzywa. Jeść mniejsze porcje, a częściej (4-5 lekkich posiłków w ciągu dnia zamiast dwóch bardzo obfitych i kalorycznych).

Anna Łyczko Borgii

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA