Składniki
- 1 opakowanie makaronu Cannelloni
- 0,5 kg mięsa mielonego
-
1 cebula
- 1/2 kg pieczarek
- 1 puszka pomidorów
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 30 dag startego żółtego sera
- 2 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.