Polki.pl
kom. (0)

Bezy

Składniki

Składniki masy:

  • 8 białek,
  • 40 dag cukru kryształu.

Składniki kremu:

  • 8 żółtek,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag masła,
  • 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą Masę. Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.

Przyrządzanie kremu. Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą i mieszać, aż się masa zaparzy. Następnie wyjąć rondelek na podstawkę i mieszać do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie. Przekładać kremem ciastka.




Oceń 5,00 / 1

Ciasto z winogronami - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Ciasta

Skomentuj Bezy

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Bezy

  • Sernik z brzoskwiniamiCiastaSernik z brzoskwiniamiSkładniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a resztę ciasta schłodzić w lodówce.więcej »
  • MiodowiecCiastaMiodowiecMargarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka...więcej »
  • CiastaZawijane z orzechamiW celu sporządzenia farszu do ciasta mieszamy razem: wszystkie zmielone orzechy, 100 dag cukru kryształu, 1 jajko, 3 łyżki wody. Po wymieszaniu pozostawiamy na boku.więcej »
  • CiastaZawijane z orzechamiW celu sporządzenia farszu do ciasta mieszamy razem: wszystkie zmielone orzechy, 100 dag cukru kryształu, 1 jajko, 3 łyżki wody. Po wymieszaniu pozostawiamy na boku.więcej »
  • Piernik w polewie czekoladowejCiastaPiernik w polewie czekoladowejLubisz świąteczne ciasta? Spróbuj świetnego przepisu na piernik w polewie czekoladowej!więcej »
  • StrzępiecCiastaStrzępiecMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na ok....więcej »
  • Sernik z rosąCiastaSernik z rosąWszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki dużej blachy.więcej »
  • Ciasto ze śliwkamiCiastaCiasto ze śliwkamiJajka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek.więcej »
  • CiastaBabka marmurkowaŻółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło (na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyciągamy je z lodówki) miksujemy razem z cukrem kryształem ...więcej »
  • KarpatkaCiastaKarpatkaWodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać.więcej »
  • Sernik o aromatycznym smaku BaileysCiastaSernik o aromatycznym smaku BaileysAby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz...więcej »
  • TruskawkowiecCiastaTruskawkowiecDużą tortownicę wyłożyć biszkoptami. Połowę truskawek zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Drugą połowę kroimy w słupki i dodajemy do ciasta.więcej »
  • Bananowo-czekoladowe ciasto ze świeżymi malinamiCiastaBananowo-czekoladowe ciasto ze świeżymi malinamiNa przepis ten natknęłam się czytając najnowszą powieść Sarah-Kate Lynch „Na domiar złego”. Połączenie bananów z malinami wydało mi wyjątkowo interesujące. Nie mogłam oprzeć się pokusie. Upiekłam...więcej »
  • CiastaWiśniowiecCiasto: wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajkami (dodawać je po jednym). Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wlać mleko, dokładnie wymieszać. Połowę masy zmiksować z kakao...więcej »
  • Zobacz podobne do Bezywięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne