jak uniknąć trujących grzybów

Jedz grzyby, będziesz zdrowa!

Opinię, że grzyby są bezwartościowe odżywczo i niezdrowe, czas wreszcie odłożyć do lamusa! Mają znacznie więcej wartościowych składników, niż się jeszcze niedawno przypuszczało!

Wszystkie jadalne grzyby, leśne i z upraw, mają cenne walory dietetyczne i prozdrowotne, przekonuje dr hab. Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Collegium Medicum UJ w wywiadzie udzielonym serwisowi Kopalnia Wiedzy.
 
Grzyby zawierają bowiem aminokwasy, polisacharydy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, liczne biopierwiastki oraz przeciwutleniacze: fenole, indole, sterole, a przede wszystkim egrotioneinę. Ta ostatnia jest nam niezbędna, bo potrafi m.in. naprawiać uszkodzone komórki (więc działa przeciwnowotworowo), lecz ludzki organizm jej nie wytwarza.
Podziel się: