Azjatyckie przyprawy - dla zdrowia i smaku

W wyniku kontaktów ze Wschodem egzotyczne przyprawy zagościły w średniowiecznej kuchni europejskiej. Obowiązkowo królowały na ucztach, później większość z nich zniknęła. Teraz wracają do łask i dzięki nim możemy przyrządzać dania z egzotycznym aromatem.
/ 04.11.2009 07:34
W wyniku kontaktów ze Wschodem egzotyczne przyprawy zagościły w średniowiecznej kuchni europejskiej. Obowiązkowo królowały na ucztach, później większość z nich zniknęła. Teraz wracają do łask i dzięki nim możemy przyrządzać dania z egzotycznym aromatem.

Wystarczy parę ziarenek lub szczypta proszku, by potrawa zyskała zupełnie nowy wyraz i smakowała inaczej niż zwykle.

Azjatyckie przyprawy - dla zdrowia i smaku

Azjatyckie przyprawy:

Kurkuma
Podobna w smaku do imbiru, ale nieco łagodniejsza. Nadaje się do majonezów, jajek, serków topionych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i jest pomocna w chorobach skóry.

Szafran
Przyprawa o gorzkawym smaku i charakterystycznym zapachu. Służy do barwienia i aromatyzowania potraw mięsnych, rybnych, ryżu, ciast i likierów. Działa antyseptycznie, obniża poziom cholesterolu. Uważa się go za afrodyzjak.

Kardamon
Ma korzenny aromat. Doskonały do potraw słodkich i pikantnych: ciast, sałatek owocowych, kawy, herbaty, mięsa, ryb i drobiu. Pobudza apetyt, łagodzi bóle reumatyczne.

Anyż gwiazdkowy
Przyprawa o ostro-słodkim smaku podobnym do anyżku. Używany do wieprzowiny, drobiu i smażonych warzyw. Poprawia przemianę materii, działa moczopędnie.

Kumin
Ma ciężki zapach. Nadaje się do potraw tłustych, a także warzyw. Korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega wzdęciom.

Imbir
Przyprawa o słodko-pikantnym smaku. Idealnie pasuje do zup. Nadaje się do leczenia przeziębień.

Agata Dudkiewicz

Redakcja poleca

REKLAMA