Polki.pl
kom. (20)

Anemia w ciąży

O anemii u kobiety ciężarnej mówimy wówczas, gdy dojdzie do obniżenia składników morfologicznych krwi poniżej przyjętych norm.

Niedokrwistość (anemia) to częsty problem w ciąży. Aż u 30-40% ciężarnych dochodzi do niedoborów żelaza. Spowodowane to jest wykorzystaniem jego zapasów przez rozwijający się płód oraz łożysko. Niedobór tego pierwiastka potęguje niewłaściwa dieta, zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym, ogniska zakażenia czy uporczywe wymioty w ciąży.

Anemia w ciąży

Do wiodących objawów niedokrwistości zaliczyć należy uczucie zmęczenia, duszność, osłabienie, trudności w koncentracji, senność, bóle głowy, bladość twarzy czy suchość skóry i łamliwe włosy.

Można poprawić sobie wyniki badań krwi, przyjmując preparaty żelaza w tabletkach lub wprowadzając do diety pokarmy zawierające dużą ilość żelaza. Czerwone mięso jest jego bogatym źródłem, jednak niejedynym. Bogate w żelazo są również ciemnozielone i ciemnoczerwone warzywa oraz żółtka jaj. Również szklanka soku z buraków i szklanka soku z marchwi dziennie mogą bardzo pomóc w takiej sytuacji.
Należy pamiętać o równoczesnym spożywaniu naturalnych środków zakwaszających (owoce cytrusowe lub soki z tych owoców, truskawki, jagody, pomidory, maliny), gdyż warunkuje to prawidłowe wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.


Oceń 5,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Ciąża i poród

Skomentuj Anemia w ciąży

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Anemia w ciąży

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Dziecko