Algieria czyli egzotyka dla dbających o linię

Każdy podróżny chciałby trafić do Algierii – gościnność Arabów w praktyce przewyższa i tą legendarną polską. Wystarczy, że nieznajomy pojawi się w progu a już serwuje mu się kawę z kardamonem, zaś kobiety zapędza się do kuchni…
/ 21.04.2009 08:25
Każdy podróżny chciałby trafić do Algierii – gościnność Arabów w praktyce przewyższa i tę legendarną polską. Wystarczy, że nieznajomy pojawi się w progu a już serwuje mu się kawę z kardamonem, zaś kobiety zapędza się do kuchni…

Posiłki jada się bardzo jowialnie i towarzysko: siedząc nad niskim stolikiem zwanym mida i maczając trzy pierwsze palce prawej ręki we wspólnych miskach. Lewa uważana jest za brudną i do konsumpcji się nie nadaje. W zamożniejszych domach może się zdarzyć, że podejdzie do nas sługa z miską różanej wody do obmycia dłoni.

Algeria czyli egzotyka dla dbających o linię

Kuchnia algierska zawdzięcza swój wspaniały koloryt historycznym burzom – na początku XIX wieku kolonizacja francuska stłamsiła nieco tradycyjne proste jadło oparte głównie na zbożach i w wielkich miastach pojawiły się delikatne bagietki i uliczne kafejki. Tak afrykańska egzotyka nabrała nieco europejskiego wyszukania. W Algierii pojawiły się pomidory, ziemniaki, cukinia i chilli – dzisiejsza podstawa tutejszej kuchni.

Z uwagi na upały je się jednak o wiele lżej niż we Francji – sałatki z owoców morza sprzedawane na straganach ulicznych, kawałki pieczonego mięsa, często na zimno, chłodniki, dużo mięty, świeże owoce jako deser. Jednym słowem, raj dla odchudzających się! Z bardziej grzesznych specjałów warto polecić niezwykle ogniste kebaby podawane w bagietce oraz kuskus z mnóstwem suszonych owoców. To ostatnie to najpopularniejszy w Algierii obiad szkolnych stołówek!

Algierska sałatka marchewkowa
Składniki:
  • 0,5 kg marchwi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, cukier,
  • pieprz Cayenne,
  • sok z cytryny,
  • natka pietruszki
Obraną marchew kroimy w cztery słupki na długość. Gotujemy w niewielkiej ilości wody wraz z czosnkiem, szczyptą soli i cukru (ok. 15 minut). Odcedzamy i chłodzimy. Przed podaniem polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z ¼ łyżeczki soli, pieprzem i całość posypujemy natką.

Zupa jogurtowo-ogórkowa
Składniki:
  • 1 duży ogórek,
  • 2 ½ kubeczka jogurtu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki świeżych listków mięty,
  • 2/3 szkl. lodowatej wody,
  • sól, pieprz,
  • cytryna
Myjemy ogórka i odcinamy końcówki. W skórce ścieramy na grubej tarce, dodajemy jogurt, przetarty czosnek, startą skórkę z połowy cytryny i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pod przykryciem chłodzimy w lodówce ok. godziny. Dodajemy lodowatą wodę, doprawiamy i podajemy.

Szafranowo-rodzynkowy kuskus
Składniki:
  • 2 szkl. wody,
  • ½ łyżeczki szafranu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 szkl. kuskus,
  • ¼ szkl. rodzynek,
  • 3 łyżki świeżej mięty
Zagotować wodę, dodać szafran, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na pół godziny. Znowu zagotować, dodać oliwę, sól, kuskus oraz rodzynki. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 30 minut. Podawać przyozdobione świeżą miętą.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA