Ajvar - serbska pasta z papryki i bakłażana

Ajvar to pikantna, bardzo aromatyczna pasta z papryki i bakłażana, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz chilli.
/ 28.12.2013 07:00

Ajvar to pikantna, bardzo aromatyczna pasta z papryki i bakłażana, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz chilli.

Jest bardzo popularna na Bałkanach i nawet sprzedawana przez kilka firm spożywczych, choć ze względu na dość uciążliwy proces produkcji, produkowana jest w małych ilościach. Ajvar ma wszechstronne zastosowanie, nadaje się jako dodatek do wszelkich potraw, od zwykłej na kanapki, po pieczonych, grillowanych mięsa i warzywa. I z łatwością można go wykonać w domu. Poniżej znajdziecie przepis.

Ajvar - serbska pasta z papryki i bakłażana

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 10 czerwonych papryk
  • 3 dojrzałe pomidory
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • chilli w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, bakłażany pokroić na mniejsze kawałki.  Na blaszce do pieczenia ułożyć warzywa. Piec do momentu, aż skóra lekko się przypali.

Przypieczone papryki i bakłażany włożyć do plastikowej torebki, zawiązać i zostawić do wystygnięcia. Para oddzieli skórkę od upieczonego miąższu tak, że łatwo będzie ją zdjąć.

Obrane warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki pomidory, cebule, czosnek, oliwę i ocet. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie deklikatnie zblendować warzywa, tak aby były wyczuwalne małe kawałki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.